Jak provonět váš domov bez použití chemie

Snažíte se udržovat váš domov útulný a toužíte po odstranění zápachu? Většina osvěžovačů vzduchu (ne-li všechny) ale obsahují látky zdraví škodlivé. Jak tedy dosáhnout domácí atmosféry plné omamných vůní i bez použití chemie? Poradíme vám.

Rozpůlený pomeranč

Všichni se rádi opájíme vůněmi, které obohacují a provokují naše smysly. Vůně jsou tak mocné, že nám vybaví vzpomínky, které se nám vryly do paměti díky vůním, jenž jsme kdysi při nějaké příležitosti cítili. Pohrávají si s našimi emocemi - ovlivňují nám náladu, mysl i koncentraci. Proto když mluvíme o “pravé” domácí atmosféře, připisujeme nemalé zásluhy právě vůním, které námi prostupují. Většina osvěžovačů toho sice dosáhne, ale za jakou cenu. Ničí nám zdraví, způsobují nám bolesti hlavy a také se z nich uvolňují karcinogenní látky. Jsou tyto osvěžovače nezbytné nebo si poradíme i jinak a bez zbytečné chemie?

 

Jak se účinně zbavit zápachu?

 

Znáte to určitě i vy. Jednou se line zápach z odpadkového koše, který se zapomněl vynést, jindy vás trápí zápach z odpadu, či se vám nakupila hora špinavého nádobí, na kterém ulpěly zbytky jídla… Reklamy nás lákají ke koupi  nejrůznějších osvěžovačů vzduchu a jiných šikovných vychytávek, za které ale platíme “nemalý” peníz. Je to zbytečné utrácení peněz, které můžeme vložit jinam. Dokážeme tyto pachy potlačit přírodně a levněji.

 

Levandule

 

Můžete třeba použít levanduli. Ať už vám bude vonět z květináče u okna nebo si ji usušíte, svážete a pověsíte na jakékoliv místo vašeho bytu či domu. Její vůně odrazuje moly a zbaví se za vás i jiného obtížného hmyzu.

 

Vůně orientu

 

Zápachy se dají také eliminovat, pokud si do ozdobných misek vložíte směs usušených vonných bylinek, rostlin a koření, kterému se říká “Pot-pourri”. Jestli chcete použít hřebíček, skořici, řezy z citrusů, éterické oleje, listy a květy, dřevěné hobliny či šípky a růže, to záleží už pouze na vás.

 

Květiny

 

Pokud nejste alergičtí na květiny, tak si je pořiďte. Jejich intenzivní vůně také pomohou odstranit pachy. Šikovně naaranžované květiny jsou i skvělou dekorací.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies