Báječné měkké perníčky
- Hladká mouka - 400 g
- Máslo - 100 g
- Moučkový cukr - 140 g
- Med - 2 lžíce
- Vejce - 2 ks
- Jedlá soda - 1 lžička
- Perníkové koření - 2 lžičky
Nejprve si utřete máslo s cukrem a vejci. Poté přidejte med a perníkové koření a důkladně promíchejte. Měla by vám vzniknout kašička, do které přidáte ještě sodu a mouku. Vyrobte těsto a dejte jej pak minimálně na ½ hodiny do lednice.
Nakonec jej rozválejte na trochu silnější plát těsta a začněte vykrajovat zvolené tvary. Ty pak opatrně pokládejte na plech, který jste si před tím vyložili pečícím papírem. Perníčky pečte v troubě na 180 °C přibližně 8 minut, ale záleží na tom, jaké máte zkušenosti se svojí troubou.
7 skvělých tipů, se kterými budou vaše perníčky naprosto dokonalé
- Při ukládání vykrojených perníčků na plech myslete na to, že v troubě zvětší objem. Takže mezi nimi nechávejte více místa.
- Rozšlehejte 1 vajíčko a mějte jej připravené, než začnete péct. Jakmile vyndáte plech z trouby, potřete perníčky vajíčkem. Tak získají krásně hnědou a lesklou barvu. Pokud je však chcete později zdobit, raději vajíčko vynechejte.
- Po upečení raději počkejte pár minut, než je z plechu začnete sundávat. Nechte je vychladnout, aby se nijak nezdeformovaly.
- Jestli je budete chtít použít na vánoční ozdoby, udělejte do nich dírku pomocí špejle ještě před samotným pečením. Tou pak snadno protáhnete mašličku.
- Směs perníkového koření si můžete koupit i hotovou. Najdete v něm skořici, anýz, badyán, hřebíček, kardamom i nové koření.
- Aby vám perníčky dlouho vydržely, uložte je nejlépe do plechových nádob. Můžete je ale dát i do papírových krabic, jen je nezapomeňte dobře vystlat alobalem a nakonec je přikrýt mikrotenovým sáčkem, aby vám neoschly. A co je nejdůležitější, umístěte je někam do chladu.
- Ztvrdly vám perníčky a nevíte, co s nimi? Přidejte k nim do krabice krajíc chleba či rozkrojené jablíčko. Tím jim umožníte vstřebat potřebnou vlhkost, aby byly opět křehké.
Diskuze