Jak pěstovat eschynantusy, neboli rděnky?

Eschynantusy (Aeschynanthus) jsou velmi zajímavé rostliny, které mohou zkrášlit váš domov. Existuje více než 180 druhů eschynantusů, které se od sebe liší především vzrůstem, tvarem listů, květů a zbarvením. Velmi oblíbené jsou například druhy Aeschynanthus radicans, Aeschynanthus trikolor, Aeschynanthus lobbianus, Aeschynantus speciosus či Aeschynanthus twister. Víte, jak tyto druhy pěstovat? Poradíme vám!

 Eschynantus

Zajímavé druhy eschynantusů pro váš domov

Aeschynanthus radicans – vytváří až jeden metr dlouhé výhony, na nichž jsou umístěny světle zelené, kožovité listy. Kvete výraznými, zajímavě tvarovanými květy fialovo-červené barvy. Na rostlině se květy objevují od ledna do března.

Aeschynantus speciosus – vytváří plazivé výhony, na nichž jsou umístěny světle zelené, kožovité listy vejčitého tvaru. Na koncích výhonů jsou umístěny nepřehlédnutelné květy trubkovitého tvaru, v odstínech oranžové a žluté. Rostlina kvete od května do prosince.

Aeschynanthus lobbianus - vytváří plazivé výhony, na nichž jsou umístěny světle zelené, drobnější a kožovité listy. Kvete od května do prosince, výraznými červenými květy s purpurovým okrajem.

Aeschynanthus tricolor – vytváří plazivé výhony, na nichž jsou umístěny světle zelené, jednoduché listy, pokryté jemnými chloupky. Výrazné květy se na rostlině objevují od května do července. Střed květů je žlutý s tmavými pruhy, postupně přechází přes oranžovou k tmavě červené.

Aeschynanthus twister – na svých převislých stoncích nese záplavu netradičně tvarovaných listů připomínajících spirálky, na jejichž koncích jsou umístěny zajímavé trubkovité květy, červené nebo oranžové barvy. Kvete od května do prosince.

Světlo a pěstební teploty

Všechny druhy eschynantusů mají rády dostatek slunečních paprsků, rostliny by ovšem neměly být umístěny na přímém slunci, protože zde hrozí riziko žloutnutí a popálení listů. Co se týče teplot, vyhovuje jim normální pokojová teplota, pohybující se kolem 25°C (maximálně však 28°C). V zimě by neměla teplota při pěstování klesnout pod 15°C.

Vhodný pěstební substrát

Pěstební substrát pro tyto rostliny by se měl skládat z 1 dílu lehké drnovky, 1 dílu listovky, 1 dílu rašelinového substrátu, 1 dílu humusu a 1 dílu písku. Substrát si můžeme namíchat sami a nebo jej již připravený zakoupit v každém větším zahradnictví.

Před použitím je vhodné pěstební substrát sterilizovat – zamezíme tak výskytu škůdců, jejichž zárodky se v něm mohou ukrývat. Nejjednodušší je provést sterilizaci pěstebního substrátu v troubě, doporučená doba je 10 minut při 200°C.

Zálivka a hnojení eschynantusů

Pěstujeme-li eschynantusy při nízké teplotě, omezíme i zálivku. Zaléváme je měkkou, odstátou vodou pokojové teploty. V pěstební nádobě by měla být dobrá drenáž, zabráníme tak přemokření a následnému uhnívání kořenů. Málo nebo naopak mnoho vody způsobuje poruchy v růstu rostliny. Od března do září, 1x za 14 dní rostliny přihnojujeme speciálními tekutými hnojivy pro pokojové rostliny, které zředíme s vodou.

Přesazování, množení

Mladé rostliny přesazujeme každý rok, starší rostliny každé 2 až 3 roky. Důležité je mírné zkrácení kořenového systému, který podpoří další růst rostliny. Eschynantus se množí stonkovými rouby, které z rostliny odebíráme začátkem léta. Zakořeňují při teplotě 20 až 25°C.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 13 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies