Jak ovlivnit snášku vajec?

Zdá se vám, že vaše slepice snáší málo vajec? Pak je dobré zamyslet se nad tím, zda jim podáváte dostatečné množství kvalitního krmiva. Pokud bude krmná dávka vyrovnaná, budete se snáškou vajec spokojeni. Jaké další faktory snášku vajec ovlivňují? To se také dnes dočtete.

Dívka se slepicemi

Nejde pouze o krmivo. Množství snesených vajec do jisté míry ovlivňuje také plemeno slepic a roční období má samozřejmě také vliv. Moderní plemena slepic mají v dědičných vlastnostech danou délku snášky, ranost snášky a dokonce i hmotnost snesených vajec.

backyardchickensite.comZáklad je krmení

Kvalitním krmením dokážete snášku ovlivnit. Nejdůležitější je bílkovinná složka, od té se odvíjí hmotnost a množství snesených vajec. Je třeba doplňovat také tuky, protože slepice tuky ani aminokyseliny neumí produkovat. Chovatelé přidávají ke krmivu například výpresky z řepky olejné, někteří dokonce lněné semínko, což s ovšem prodraží. Nejkritičtější je pro snášku zimní období. V zimě, jsou slepice odkázány pouze na krmení, které jim podává chovatel. V tomto období je tedy velice nutné dbát na složení krmiva. Nabídněte slepicím kvalitní krmivo, které má požadované složení v optimálním množství, vyplatí se vám to.

Jaro a léto je ráj

Přes jaro a léto není třeba krmení až tak řešit. Slepice si potřebné živiny najdou v případě volného pohybu samy. Mohou zobat trávu, hledat brouky, larvy a žížaly. V letním období podávejte slepicím směs zrnin jako večerní krmení. Slepice lépe zrniny stráví během nočního odpočinku. Klidně můžete zrniny obohatit o doporučené množství vitaminů a minerálů. Pokud chcete slepicím opravdu přilepšit, nasekejte jim kopřivy, listy smetanky lékařské, jetel a vojtěšku. Nikdy nezapomínejte na dostatek pitné vody.

columbiamissourian.comCo zbytky z kuchyně

Pokud chcete i tímto krmením pozitivně ovlivnit snášku vajec, dbejte na to, aby zbytky, které slepice dostanou, byly čerstvé, nesolené a nemastné. Slepicím prospěje starý nadrobno nakrájený chléb, tvrdé rohlíky nebo čerstvě uvařené brambory. Slepicím vždy dejte jen tolik, kolik jsou schopné sníst. Pokud budou například brambory a chleba v krmítku déle, začne směs kvasit a slepice mohou mít průjem. V případě, že slepicím dáváte suché vaječné skořápky, měly by být převařené, alespoň 20 minut nebo je při 150 C˚ opečte v troubě.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies