Jak naložit s jablky?

Padají vám ze stromu na zahrádce jablka? Víte, jak s nimi dobře naložit, aby zbytečně neuhnila?

jablka

Jak poznat zralé jablko?

Začátkem září už pomalu dozrávají některé odrůdy jablek. A jak vlastně poznáte počátek zralosti jablka? Semena se začínají vybarvovat dohněda a mělo by se dát snadno oddělit od větve. Doba sklizně je ideální ráno nebo večer.

Skladujeme ve sklepě

V žádném případě neskladujte nahnilá jablka spolu s ostatními. Neskladujte ani potlučená jablka a nebo jablka bez stopky. Vytvoříte-li ideální podmínky, jablka vám ve sklepě vydrží až do jara. Pokud je dřív nezužitkujete.

 

Ideální podmínky?

Základem pro šťavnatá jablka je udržovaná teplota okolo 2-8°C a relativních vlhkost vzduchu 80-90 %. Vysoká vlhkost působí příznivě proti vysychání a jablka vám zůstanou dlouho šťavnatá. Teploty nikdy nesmí klesnout pod nulu. Vzduch ve sklepě by se měl vyměňovat pomalu, ale neustále. Zatuchlý, nevětraný vzduch by mohl způsobit množení plísní. Pokud nemáte sklep, využijte jakékoliv místo, ve kterém můžete vytvořit ideální podmínky. Vlhkost zvýšíte pomocí nádob s vodou, zvlhčovačů vzduchu a nebo kropením podlahy.

Křížaly, pomazánka, calvados nebo cider

Dobře uskladněné sušené ovoce můžete využívat po celý rok. Stačí jablka i se slupkou nakrájet na plátky, poté na čtvrtky a nechat vysušit.

Další možností je jablečný mošt. Příprava jablečného moštu je docela pracná. Budete potřebovat lis na jablka, drtič nebo dřevěný tlouk. Po rozdrcení jablka ihned lisujete, neboť na vzduchu rychle oxidují (hnědnou). Vylisovanou šťávu již neupravujete, protože obsahuje dostatek vlastních kyselin a také cukr. Mošt má tendenci kvasit, proto jej zkonzumujte co nejrychleji.

 

Výroba calvadosu i cideru vyžaduje opravdové nadšení. Musíte tomu věnovat velké úsilí a smířit se s několika nevydařenými pokusy.

 

Jablečná pomazánka

Budete potřebovat 3 kg jablek, 400 l vody, 120 g kukuřičného škrobu,100 g kakaa, 750 g pískového cukru, 100 g kvalitní čokolády.

 

Jablka očistěte a bez jadřinců nakrájejte do hrnce a vařte do měkka. Vychladlá jablka rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte kakao, kukuřičný škrob a znovu promixujte. Poté rozmixovanou směs znovu přiveďte k varu. Přimíchávejte postupně cukr a čokoládu, kterou si předtím rozpustíte ve vodní lázni. Zhoustlou pomazánku nalijte do důkladně očištěných zavařeninových sklenic. Sklenice nechte vychladnout při pokojové teplotě a poté skladujte v lednici.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies