<!-- -->
Výběr masa na pečínku
Na pečínku se nejlépe hodí vepřový bůček s kůží, krkovice, kotleta a také karé. Použít můžeme samozřejmě i jiné druhy masa - například hovězí zadní. Výše uvedené jsou po upečení nejšťavnatější.
Příprava masa před pečením
Maso omyjeme, osušíme a jemně nakrojíme povrch do mřížky ostrým nožem. Při krájení dbáme na to, abychom nezakrojili až do masa. Následně maso ochutíme kořením (osolíme, opepříme, apod.) a vložíme do tukem vymazaného pekáčku (maso můžeme podlévat také vývarem). K masu můžeme přidat očištěnou a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, rajčata, papriky, apod.
Tip:
Libovější druhy masa můžeme před pečením obalit plátky slaniny a jemně podlít vývarem. Výpekem pečínku během pečení co 10 minut podléváme.
Vepřové maso můžeme před pečením naložit v marinádě a nechat 1 den odležet. Tipy na chutné marinády, vhodné k vepřové pečeni, naleznete níže.
Jak dlouho péct?
1 kilogram pečínky pečeme v troubě při 175 °C pečte přibližně 1 až 1,5 hodiny.
Jak na křupavou kůrku u pečínky?
Pokud chcete dosáhnou křupavé kůrky, pečínku po hodině pečení na chviličku vyjmeme z trouby a předem nakrojená místa potřeme směsí z medu a trochy octa. Pekáč s masem vložíme zpátky do trouby a po 5 -7 minutých opět potřeme medovo-octovou směsí. Opakujeme alespoň 3 krát. Po upečení necháme maso krátce proležet.
Marinády k vepřové pečínce
Rozmarýnová marináda
2 stroužky prolisovaného česneku, 2 větvičky rozmarýnu, 100 ml olivového oleje
Ingredience smícháme, přidáme k omytému a nakrájenému masu. Nádobu zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 1 den v lednici odležet.
Pikantní marináda k vepřovým kotletám
2 lžíce worchestrové omáčky, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce solamylu, 4 stroužky prolisovaného česneku
Ingredience smícháme, přidáme ke kotletám. Nádobu zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 1 den v lednici odležet.
Diskuze