Jak na osvětlení akvária

Chcete si pořídit akvárium a nevíte jak na to – tady je pár užitečných informací, například jak takové akvárium osvětlit.

akvárium

Světlo versus rostliny

Jestliže chceme akvárium, ve kterém kromě rybiček budeme pěstovat také rostliny, případně si pořídit rostlinné akvárium, je jednou ze základních potřeb správně zvolené osvětlení akvária. Pro růst rostlin je intenzita a délka doby svícení to nejdůležitější. Světlo v akváriu nám nahrazuje sluneční svit. Jak jistě víte, slunce podporuje proces fotosyntézy rostlin. V akváriu nám fotosyntéza zajišťuje, jak zdárný růst rostlin, tak také poskytuje rybkám kyslík.

 

Umělým osvětlením akvária můžeme různě náročným rostlinám korigovat délku a intenzitu svícení, ale vždy musíme dbát na to, abychom upřednostnili rostliny, které jsou na světlo náročnější. Jestliže rostlinám poskytneme málo světla, budou nám v akváriu živořit a nebudou mít přírůstky. Když však svícení „přepálíme“, začnou nám bujet nežádoucí řasy. Proto je osvětlení akvária jednou z nejdůležitější věcí.

Druhy osvětlení

Osvětlení však samozřejmě plní také estetickou stránku jako takovou. Bez nasvícení by akvárium neplnilo tu nejdůležitější funkci, a to krásný a uklidňují pohled zasazený v interiéru Vašeho bydlení.

 

Existují různé druhy světel, ať už jsou to klasické zářivky nebo halogenová osvětlení. Existují také různě barevně zabarvená osvětlení, ať už čistě bílá, do červena nebo do modra. Záleží na Vašem vkusu, kterou z variant si vyberete. Je fakt, že červené světlo není příliš vhodné, jelikož není tak výrazné a rostliny ztrácí na své kráse. A barva modrá působí chladně. Ale jak jsme ji zmínili, záleží na vkusu a momentální náladě, kterou si chcete v interiéru vytvořit.

Mezi další druhy osvětlení patří také led osvětlení (začalo se používat v posledních letech), které v akváriu působí velice čistě a jasně a pomocí tohoto světla Vašemu oku neunikne ani ta nejmenší věc v akváriu. Mezi jejich přednost patří mimo jiné úspornější provoz.

 

Velice pěkně také působí světla zavěšená od stropu nad otevřenou hladinu akvária. Otevřená hladina má tu výhodu, že např. můžeme do akvária instalovat i kořeny, které ční nad hladinou. Také se nám bez horního krytu dobře akvárium obsluhuje – jednoduše se nám krmí rybičky, přihnojují rostliny a zastřihávají rostliny. Jestliže nemáme možnost světla zavěsit přímo ze stropu, může použít speciální držáky upevněné na okraji akvária.

 

Jestliže chceme mít akvárium shora uzavřené, ať už z důvodu vzniklé vlhkosti v místnosti, jelikož z větší vodní plochy se odpařuje dost velká část vody do ovzduší, kterou je nutno doplňovat, nebo z jiného důvodu, použijeme světla, která jsou nainstalována přímo na akváriích na nožkách.

 

Optimální délka osvětlení v akváriích je 8–10 hodin. Abychom pracně nemuseli hlídat čas spuštění a vypnutí světel, je možno použít spínací hodiny, kde si potřebný čas sepnutí a vypnutí světel nastavíme. Podle toho, které osvětlení si vybereme, je možno např. u ADA Grand Solar I použít i napodobení rozednívání v přírodě. Pro rybičky to pak není takový stres, když se nám najednou rozsvítí zářivky.

 

Jak je zřejmé z výše uvedeného, osvětlení akvrária není dobré podceňovat.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.2 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies