Jak na nás působí barvy?

Barvy jsou důležitou součástí našeho života, protože vnímání barev u nás může vyvolávat různé pocity a reakce. Abychom se v našem bytě či domě cítili dobře, měli bychom si vybrat vhodnou barvu, kterou použijeme do svého interiéru.

zelený pokoj

Jinak na náš organismus působí barvy teplé, jinak barvy studené. Jedny nás povzbuzují k aktivitě, jiné uklidňují či dodávají energii.

Bílá

Bílá barva nejlépe odráží světlo, dokáže opticky zvětšit daný prostor a dodat mu určitou lehkost, vzdušnost a čistotu. Vlastnosti bílé barvy oceníme zejména v malých bytech. Neutrální bílou barvu můžeme vhodně kombinovat s širokou škálou dalších barev a jejich odstínů.

Modrá

Místnost, jejíž zdi, nábytek nebo doplňky jsou laděny do modré barvy, působí harmonickým a uklidňujícím dojmem. S převahou modré barvy se nejčastěji setkáme v ložnicích a místnostech určených k odpočinku, relaxaci a očistě. Světlé tóny modré na velkých plochách mohou působit chladně a je vhodné je vyvážit zařízením v interiéru v teplých barvách. K modré barvě dobře ladí žlutá, oranžová a červená.

Červená

Červená barva v přiměřeném množství povzbuzuje chuť k jídlu, zvyšuje výkonnost a dodává energii. Nejlépe se hodí do kuchyní, jídelen a na doplňcích i do obývacího pokoje nebo dětské herny. Příliš červené barvy dokáže zejména u lidí s psychickými poruchami a u choleriků vyvolat nesoustředěnost nebo dokonce agresivitu.

Oranžová

Oranžová barva je mimořádně povzbuzující, podporuje zdravé prosazování, aktivní úsilí. Posiluje tělo, podporuje trávení, pomáhá překonávat citové ochromení a depresi. Je barvou radosti i moudrosti.

Zelená

Zelená barva je charakteristická jako barva rovnováhy, snižující nervové napětí. Odstíny přecházející do žluté vyvolávají pocity svěžesti a lehkosti. Modrozelené odstíny naopak působí chladně.

Růžová

Zklidňuje emoce, probouzí soucit, lásku, podporuje vnitřní čistotu, zahání hněv a pocity opuštěnosti.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies