Jak na mšice?

Různé druhy mšic parazitují téměř na všech rostlinách a navíc se opravdu rychle množí. Velmi důležitý je proto včasný zásah. Jak ale zasáhnout, abyste se mšic opravdu účinně zbavili?

Jak na mšice

Chemický postřik


Chemické postřiky jsou poměrně agresivní a tak obvykle i velmi účinné. Nevýhodou chemických postřiků však může být to, že mšice si na ně po nějaké době zvyknou a jsou vůči nim imunní. Je proto ideální postřik čas od času vystřídat a nepoužívat stále jen jeden. Pokud chcete postřik použít v bytě, vždy si nejdříve ověřte, zda je vhodný i na domácí použití.
Některé chemické postřiky mají navíc tzv. ochrannou lhůtu, což je doba od poslední aplikace postřiku po sklizeň. Během této doby se plody ani rostliny nekonzumují a musí se čekat až do jejího vypršení.
Nejčastěji používané chemické postřiky jsou např. Mospilan, Talstar nebo Karate.


Přírodní postřik


Pokud dáváte přednost přírodní cestě, jak se škůdců zbavit, můžete sáhnout po nějakém čistě přírodním postřiku. Jejich hlavní výhodou je to, že po aplikaci není třeba dodržovat žádnou ochrannou lhůtu, a samozřejmě jsou šetrnější k prostředí.
Mezi nejběžnější a ověřené přírodní postřiky patří např. Neudosan a Rock Effect.


Po domácku vyrobený postřik


Pokud se vám nechce postřik za draho kupovat, nebo chcete mít jistotu, co je vlastně jeho obsahem, můžete si zkusit nějaký vyrobit sami. Způsobů a postupů jak na to je mnoho a není na nich vůbec nic složitého. Pojďme se podívat alespoň na pár z nich.


Česneková voda


Česnek mšicím obvykle zrovna nevoní a tak je možné ho využít k jejich vypuzení. Jednoduše rozmačkejte několik stroužků česneku do vody a pravidelně s ní pak stříkejte na napadenou rostlinu. Pokud uvidíte, že česneková voda opravdu funguje, můžete si jí přidělat víc. Hned ze začátku jí nemusíte samozřejmě dělat kvanta, což platí i u dalších po domácku vyrobených nálevů.


Tabákový nálev


Tabák účinkuje proti mšicím velmi dobře. A jak z něj vytvořit nálev? Jednoduše zalijte nevelké množství tabáku vroucí vodou a nechte ho tak, dokud voda nevychladne. Potom vodu přeceďte a nakonec už stačí jen aplikovat rozprašovačem na napadené rostliny.


Rebarborový odvar


Rebarboru stačí svařit, scedit a nálev nalít do rozprašovače. Pak už ho jen stačí na mšice pravidelně používat.


Lepové pasti na hmyz


Jakýkoliv postřik je vhodné zkombinovat se žlutými lepovými páskami, které umístíte k napadené rostlině a veškerý škodný hmyz se na ně bude lepit a následně zahyne. V případě mšic ale tyto pásky nejsou vhodné jako samostatné řešení, pouze s nimi se mšic pravděpodobně nezbavíte. K postřikům jsou ale dobrým doplňkem.
 
 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.2 Počet: 13 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies