Italský segugio krátkosrstý

Italský segugio je temperamentní, extrémně horlivý, oddaný, odolný a rychlý pes, který je velmi přizpůsobivý pro práci v rozmanitých terénech. V součastné době se používá nejen jako lovecký pes, ale také jako věrný společník.

Italský segugio

Střípky z historie tohoto psího plemene

Italský segugio je považován za potomka primitivních loveckých psů (konkrétně egyptských chrtů) ze starověku, kteří byli využíváni především k loveckým účelům. Psi podobní tomuto plemeni byli vyobrazeni na kresbách z dob egyptských faraonů. Díky archeologickým nálezům a také několika sochám antické bohyně lovu Diany je patrné, že se vzhled těchto psů za celá staletí příliš nezměnil. Italský segugio existuje v krátkosrsté i hrubosrsté variantě.

Italský segugio - povaha

Italský segugio je temperamentní, extrémně horlivý, velmi oddaný, odolný a rychlý pes, který je velmi přizpůsobivý pro práci v rozmanitých terénech. Umí pracovat sám i ve smečce. Vyznačuje se měkkým výrazem, jeho štěkot je rezonantní a velmi příjemný. Má rád malé děti, dobře se snese i s ostatními zvířaty v domácnosti.

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výška:

Pes má v kohoutku 52 až 58 centimetrů (s tolerancí +/- 2 centimetry pro výjimečné jedince), fena má v kohoutku 48 až 56 centimetrů (s tolerancí +/- 2 centimetry pro výjimečné jedince).

Váha:

Italský segugio váží v rozmezí 18 až 28 kilogramů.

Srst a péče o ni

Toto psí plemeno má krátkou, hustou, hladkou a dobře přiléhající srst, která je svou strukturou podobná té koňské. Povolené zbarvení je srnčí hnědé s různými odstíny - od bledé až po červenou. Na některých partiích (čenich, obočí, hruď, tlapky) je barva tříslová. Bílá, kaštanová a játrová barva je nežádoucí. Černě a také tříslově zbarvení psi mohou mít na hrudi bílou hvězdu. Péče o srst není složitá.Srst pravidelně kartáčujte vhodným kartáčem - odstraníte tak z ní nečistoty. Koupání a šamponování se doporučuje maximálně 3x za rok.

Tělesné proporce dle standartu FCI

Tělo:

Italský segugio je pes střední velikosti, kvadratického tvaru těla, dobře vyvážených proporcí, s dobře vyvinutými kostmi. Tělo je štíhlé, pokryté dobrým svalstvem, bez sebemenší stopy tuku.

Hlava:

Hlava má téměř oválný tvar.

Krk:

Krk je lehký, hubený, lehce klenutý, s jemnou kůží bez laloku. Musí dosahovat 4/10 výšky psa v kohoutku.

Oči:

Oči jsou velké, mandlovitě tvarované. Mají tmavě okrové zbarvení, lemy očních víček jsou vždy černé.

Uši:

Uši mají trojúhelníkový tvar a jsou nasazeny ve výši jařmového oblouku (případně o něco málo níže). Délka uší musí dosahovat do cca 70% délky hlavy.

Ocas:

Ocas je posazený vysoko na linii zádi. U základu je tenký, po celé své délce je porostlý krátkou srstí.

Výchova štěněte

Výchova štěněte musí být důsledná, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být také založená na vzájemném respektu. Povaha psa není komplikovaná a jakmile pochopí vaše pravidla, nebude je porušovat. Snažte se zajistit tomuto psímu plemenu hodně pohybu. Pes se dožívá 12-ti až 15-ti let, ale i déle.

Další zajímavé články k tématu:

Estonský lovecký pes

Anglický mývalí lovecký pes

Maratský lovecký pes

Dunker - lovecký pes

Border teriér - lovecký pes i věrný společník

Lovecká plemena psů

Jezevčík - nejstarší lovecké psí plemeno

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies