Italský corso pes (Cane Corso Italiano)

Italský corso pes je to jedno z nejvzácnějších a nejdražších psím plemen na světě. Jeho původ sahá až do starověku, kde se hojně vyskytoval na jeskynních malbách.

Cane Corso Italiano

Italský corso pes (Cane Corso Italiano) a jeho povaha

Pes je vhodný do rodiny s dětmi. Povaha tohoto psa je velmi přátelská, bez známek agrese. Vychází dobře s ostatními psy, domácími zvířaty a dětmi. Je inteligentní, klidný, duševně vyrovnaný a snadno se cvičí. Věnujete-li mu hodně pozornosti, velmi si toho váží. Vůči cizím lidem se chová vyčkávavě.

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výška:

Výška psa se pohybuje v rozmezí 62 až 68 centimetrů, výška feny 58 až 64 centimetrů.

Váha:

Váha psa se pohybuje v rozmezí 42 až 50 kilogramů, váha feny 38 až 45 kilogramů.

Srst:

Srst je hustá, krátká a lesklá s minimální podsadou. Barva může být černá, olověně šedá, břidlicová, světle šedá, světle plavá, jelení červeň, tmavé odstíny žluté, nebo žíhaná. U žlutých a žíhaných psů je černá nebo šedá maska, která pokrývá pouze tlamu. Přípustná je malá bílá skvrna na hrudi, špičkách tlap a na nosu.

Tělesné proporce

Tělo:

Italský corso pes je středně velký, robustní a silný pes obdélníkového formátu, který působí elegantním a atletickým dojmem.

Hlava:

Hlava je široká s jasně zřetelnými nadobočnicovými oblouky. Hlava je poměrně široká v lícních kostech.

Oči:

Oči jsou středně velké s tmavou duhovkou.

Uši:

Uši jsou trojúhelníkového tvaru.

Ocas:

Italský corso pes má vysoko nasazený ocas, který je u kořene velmi silný, není však zatočený ani vzpřímený.

Péče o srst

Péče o srst není náročná. Pro kartáčování je vhodné použít kartáč s přírodními štětinami nebo klasický drátěný kartáč. Každodenní kartáčování není nutné, postačí jen jednou za týden - odstraní se tak uvolněná srst. Dále slouží ke stimulaci jejího přirozeného promašťování a k odstranění nečistot.

Výchova štěněte

Výchova by měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být důsledná, ale také založená na vzájemném respektu. Italský corso pes se velmi rychle učí nové věci.

Pohyb je pro toto psí plemeno velmi důležitý

Snažte se zajistit tomuto psímu plemenu hodně pohybu, hodí pouze k lidem, kteří mu dokáží poskytnout dostatek prostoru k hlídání či vybití energie vycházkami.Italský corso pes se dožívá věku kolem 13 let, ale i déle.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies