Než koupíme novou kuchyňskou linku
Zvažujete koupi nové kuchyňské linky? Pokud ano, vybírejte nejen podle jejího vzhledu, ale také praktičnosti. S praktičností a pohodlností užívání kuchyňské linky úzce souvisí i výška pracovní plochy. A právě její výběr bychom neměli podcenit.
Budete-li kupovat linku v kuchyňském studiu, je vhodné si nejprve vyzkoušet různé výšky pracovních ploch a nakonec zvolit takovou, u které se cítíte nejpohodlněji. Ženy ve většině případů volí nižší kuchyňské pracovní desky, muži dávají přednost pracovním deskám spíše vyšším. Nejčastěji se můžete setkat s výškami 86 až 87 centimetrů a 91 až 92 centimetrů.
Nezřídka se ovšem stává, že „základní“ výběr výšek pracovních desek zákazníkům nevyhovuje. V tomto případě se vyplatí nechat si udělat kuchyňskou linku na míru, a to nejen kvůli pohodlí, ale především svého zdraví. Špatně zvolená výška pracovní desky vám může poškodit páteř a způsobit tak například bolesti zad, skoliózu nebo časté migrény. Vyhnout se těmto problémům, za investici tedy rozhodně stojí…
Jak na výběr ideální výšky pracovní plochy?
Když přistoupíme k pracovní ploše, měl by být úhel, který svírá naše předloktí a paže, viditelně tupý. Pokud bychom museli při práci zvedat lokty, případně je oddalovat více než 15 centimetrů od těla, není vybraná výška pracovní plochy ideální.
V současné době jsou moderní kuchyně s rozdílnou výškou pracovní plochy. U takových kuchyní by měl být dřez umístěn o trochu výš (tzn. mírně nad pasem), než je střed a to proto, abychom se při mytí nádobí zbytečně nehrbili a nezatěžovali tak svou páteř. Ovšem pozor! Pokud bude dřez umístěn příliš vysoko, budou přetěžovány trapézové svaly, což našemu zdraví rozhodně nepřidá. Varná deska by měla být naopak umístěna o trochu níž, než je střed, a to proto, aby bylo při vaření dobře vidět, co se děje v hrncích umístěných na zadních plotýnkách.
Tip: Ideální hloubka dřezu je taková, když si můžeme o dno dřezu pohodlně opřít hřbety rukou s nataženými lokty a přitom se nehrbíme.
Diskuze