Hydroponie

Hydroponie - alternativní metoda pěstování květin. Jak pěstovat květiny ve vodě s živnými roztoky. Květiny v době dovolených. Udělejte si doma koutek s rostlinami dle vlastního výběru.
Duhová květina

HYDROPONIE - pěstování rostlin mimo zeminu

Je to metoda, která spočívá v nasycování sterilních substrátů (písek, štěrk, různé drtě) živnými roztoky. Živné roztoky musí obsahovat všechny základní rostlinné živiny - dusík, fosfor, vápník, hořčík, síru, draslík a železo. Nesmí chybět také další stopové prvky. Pro roztok hydroponie můžeme použít jakoukoliv vodu, vhodnou pro pití, zejména dešťovou a destilovanou. Z půdy do roztoku se přesazují pouze mladé rostliny nebo sazenice, v některých případech lze samozřejmě použít i starší.

Jak na to - hydroponie ve zkratce

Rostlinu pěstovanou v normální zemině vyklopíme z květináče a její kořeny propereme v čisté vodě, přičemž odstraníme poškozené kořeny, aby nezahnívaly.
Pokojové rostliny pěstujeme v tzv. hydroponických vázách. Skládají se z tzv. vložky, tj. vnitřní nádoby, zpravidla ve tvaru květináče s různým uspořádáním otvorů ve dně. Těmito otvory procházejí kořeny a zasahují do živného roztoku.
Vnější část květináče tvoří ozdobná keramická nádoba naplněná živným roztokem, do níž se vrchním otvorem zasunuje vnitřní vložka s rostlinou. Receptů na sestavení živných roztoků je nepřeberné množství, je dobré se poradit vždy s odborníky v květinářství, jaký druh roztoku bude vyhovovat právě té vaší rostlince.

Výměna živného roztoku

Živný roztok vyměňujeme za 3-4 týdny. Do vnější keramické nádoby dáme nejprve čistou vodu, aby sahala 2-3 cm pod dno vložky. Výšku hladiny volíme podle délky kořenů tak, aby partie kořenů kolem kořenového krčku byla vždy na vzduchu. Vodu občas vyměňujeme a prohlížíme kořeny, jestli nezahnívají. Doporučuje se mezi dvěma výměnami živného roztoku naplnit nádobu na dva až tři dny čistou vodou pro osvěžující účinek. V době vegetačního klidu snižujeme hladinu roztoku tak, aby do něj kořeny zasahovaly jen špičkami. Kořeny občas provzdušníme vyzvednutím vložky s kořenovým balem z roztoku.

Ikebana

Některé nenáročné popínavé rostliny jako např. scindapsus (potos) můžeme dát pouze do skleněné nádoby s vodou, do které jednou za měsíc přidáváme speciální tyčinku nebo tabletu obsahující hnojivo s vitamíny. Mezi tyto rostliny můžeme aranžovat okrasné řezané květiny dle vlastního výběru, které nám mohou krásně ozdobit některý z šedivých koutů obývacího pokoje.

Výhody hydroponického pěstování

Odpadá průběžná zálivka při velké úspoře vody (své rostliny můžete bez obav opustit i když jedete na čtrnáctidenní dovolenou).
Rostliny se nemohou zaplevelit, trpí méně chorobami a jsou napadáni škůdci jen ojediněle.

Nevýhody hydroponie

Při nesprávně voleném substrátu se mohou tvořit řasy.
Cena hydroponických kultivačních nádob je dosti vysoká.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies