Hryzec vodní na zahradě

Hryzec vodní patří mezi nejvážnější škůdce na zahradě. Na první pohled milé, nevinné zvířátko, které ale umí způsobit velké škody. Víte, jak jej účinně ze zahrady vyhnat? Poradíme Vám!

Hryzec vodní

Všeobecně o hryzci vodním

Hryzec vodní (Arvicola terrestris) žije nejčastěji v blízkosti vodních toků, nebo nádrží. Může se však vyskytovat i na suchých místech. Je druhým největším druhem hraboše u nás. Dosahuje výšky od 120 do 200 milimetrů, osrstěný ocas obvykle mívá délku 65 - 130 milimetrů. Váha se pohybuje okolo 60 - 200 gramů. Základní zbarvení je hnědé, hřbet bývá tmavší,  břicho je žlutohnědé. Poměrně často se objevují i jedinci s černohnědou až černou srstí. Rozmnožuje se od března do října, obvykle mívá 3 - 4 x mláďata do roka (v jednom vrhu 2 - 10 mláďat).

Jak škodí?

Většinou škodí lokálně (konzumuje dužnaté kořeny, hlízy, ovocné stromy, zeleninu - zejména kořenovou, jiřiny, atd.). Nejvíce škod způsobuje na podzim a v zimě. Narozdíl od hraboše, žije hryzec samostatně v noře půl až jeden metr pod zemí.

Ochrana zahrady před hryzcem vodním

Vyhnat hryzce vodního ze zahrádky není snadné, ale ne nemožné. Na trhu existuje řada prostředků, jimiž lze hryzce vyhnat či vyhubit. Přirozeným nepřítelem hryzců je například lasička, která přes den odpočívá a v noci vyráží na lov.

Akustické odpuzovače hlodavců

První možností je pořízení akustického odpuzovače hlodavců. Pozor - odpuzovače mohou působit na menší ploše, než je na nich uvedeno. Nejlepší je zvolit odpuzovač, u kterého je uvedeno, že působí i na odolnější hryzce. Věnovat náležitou pozornost bychom měli i správné instalaci odpuzovače do zahrady.

Vykuřování nor hryzců

Při vykuřování je nutné dobře ucpat všechny otvory do nor, které může být někdy obtížné najít.

Použití jedů - ano či ne?

Další možností je použití jedovatých návnad. Ale ani jedy nefungují 100%. Z návnady by neměl být cítit lidský pach. Měla by být umisťována tak, aby se jí neotrávila ostatní zvířata a ptactvo. Otrávené škůdce je nutné zlikvidovat, aby je nepozřela další zvířata, například kočky.

Pasti, pasti, pastičky

V menších zahradách lze použít i pastičky na krysy, do kterých dáme kousek jablka a umístíme je těsně před norami hryzců. Další možností je zabudování velkých skleněných lahví pod nory hryzců. 3 - 5 litrová láhev s úzkým hrdlem, která je do třetiny naplněná vodou, se zahrabe těsně před vchodem do nory.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies