Houby - jak je zpracovat?

Podařilo se vám v lese najít plný koš hub? Poradíme vám co s nimi!

hřib

Houby v kuchyni

V tradiční české a moravské kuchyni se hojně používají houby. Mají typickou chuť a vůni a jsou velmi oblíbené i díky jejich dostupnosti. Kromě čerstvých hub si můžete pochutnat i na jejich sušené, konzervované i zmražené verzi. Receptů, ve kterých se vyskytují houby, je spousta. U nás jsme prostě v jejich sbírání, přípravě i konzumaci,skuteční mistři.


Zpracování hub

Všichni milovníci hub jistě vědí, že se houby nikdy nejí syrové. Pamatujte si, že se upravují jen takové houby, o kterých bezpečně víte, že jsou jedlé. A určitě se vyhněte zapařeným, starým či příliš měkkým, rozbředlým houbám. Pokud se chcete vyhnout zapařeným houbám, sbírejte je raději do košíků než do sáčku či igelitové tašky. Také je nikdy nenechávejte na hromadě. Hned je očistěte a rozprostřete.


Kloboučky hub nemusíte nijak zvlášť loupat, zaměřte se raději na nožky. Pak už jen stačí opláchnout, ale jen krátce. Nenechávejte je dlouho ve vodě. Nechte je okapat a můžete začít s jejich krájením. Záleží na tom, jak je chcete dále zpracovat. Jestliže je chcete smažit, krájejte je na silnější plátky, ale když je budete chtít přidat do salátů, omáček či polévek, stačí tenké plátky. Do guláše je nakrájejte na kostky.


Pár rad na závěr

Pokud chcete, aby houby byly stravitelnější, před tepelnou úpravou je trochu posolte a zakápněte citronovou šťávou.

 

Můžete je využít i jako koření. Stačí je najemno namlít a takto získaný houbový prášek přidejte do jakéhokoliv pokrmu. Vytvoříte tak chutnější a aromatičtější jídla.

 

Umíte správně zpracovat sušené houby? Aby měly lepší chuť, zkuste je chvilku povařit v mléce. Uvidíte, že se pak s nimi bude pracovat jedna báseň.

 

Jestli jste někde zaslechli, že ohřívané houby jsou jedovaté, můžete si oddechnout. Vůbec to není pravda. Jen si musíte dát pozor, abyste je po prvním uvaření nenechali příliš dlouho v teple. Jakmile vychladnou, hned je dejte do lednice či do mrazáku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies