Houbařská sezóna - způsoby zpracování hub

Čerstvými houbami si zpestřujeme náš jídelníček především v létě. Nechcete se po zbytek roku spokojit pouze se sušenými houbami? Poradíme vám, jak si je můžete zpracovat na několik velice chutných způsobů.

Houbařská sezóna

 

Houby naložené v tuku

 

Pokud chcete houby pouze zalít máslem, sádlem či olejem a nemáte v plánu je nějak sterilizovat, na výsledek se bohužel nelze příliš spolehnout. Jakmile chcete houby nějak konzervovat, vždy je nutná sterilizace. Očištěné houby jednoduše nakrájejte na menší kusy a vhodíme do hrnce s malým množstvím oleje. Lehce je osolte, opepřete a přisypte tam i trochu drceného kmínu.

 

Raději ale dochucujte méně, abyste neutlumili houbovou chuť a aroma. Nechte je dusit asi 15 minut, ale záleží na typu a kvalitě hub. Po vychladnutí jimi naplníme sklenice a zalijeme tukem. Pod víčkem ale nechte vzduchovou mezeru a pak už jen stačí uzavřít a sterilizovat přibližně hodinu ve vodní lázni při 95 °C. Po dvou dnech ale musíte sterilizaci opakovat. Doporučuje se používat menší sklenice, protože po otevření se musí rychle spotřebovat.

 

Houby ve formě prášku

 

Pokud si chcete připravit houbový prášek, používejte k tomu jen ty houby, které jsou tuhé - třeň hlívy ústřičné nebo bedly. Jakmile budete mít usušené houbové plátky, rozemelte je na prášek v masovém mlýnku. Jestli vám zůstanou menší kousky, můžete je rozdrtit v mixéru.

 

Postupně prášek přesívejte přes síto a pak promíchejte s trochou soli. Prášek se přidává do polévek, pod maso, do omáček, gulášů i sekaných mas. Houbový prášek byste měli nejlépe uchovávat ve sklenicích. Pozor ale, aby jste sklenice vždy pevně dovřeli, jinak hrozí, že prášek přijme vlhkost z prostředí a začne plesnivět.

 

Houbové koření do omáček v tekuté formě

 

Očištěné houby nakrájejte na menší kousky, posolte a chvíli duste na mírném ohni. Po několika minutách začnou pouštět šťávu, kterou musíte pravidelně odlévat. Až budou houby skoro usmažené, zalijte je trochou vody a nechte dál vařit. Šťávu z hub, kterou jste si odlévali z pánve, smíchejte se silným vývarem.

 

Takto vzniklou směs vařte tak dlouho, dokud nebude mít konzistenci jako sirup. Dokud je sirup ještě teplý, nalijte ho do sklenic, které pak sterilizujete při 90 °C po dobu 40 minut. Tekuté houbové koření vám může vydržet mnoho let.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies