Hortenzie a její pěstování

Hortenzie velkokvětá (Hydrangea macrophylla) je keříkovitá rostlina s krásnými velkými kulovitými květy různých barev. Pěstování hortenzií je poměrně jednoduché. Nevíte jak si vypěstovat modré hortenzie?

Hydrangea macrophylla

Hortenzie a její pěstování

Hortenzie velkokvětá (Hydrangea macrophylla) je keříkovitá rostlina s krásnými velkými kulovitými květy různých barev. Pěstování hortenzií je poměrně jednoduché. Nevíte jak si vypěstovat modré hortenzie?

Latinský název

Hydrangea macrophylla

Hortenzie – stanoviště

Hortenzie má ráda jasné, rozptýlené světlo. V létě umístíme hortenzii na zahradu a postupně ji přivykáme přímému slunečnímu záření. Po skončení adaptace ji i s květináčem zakopeme do země a necháme ji v ní až do podzimu.

Hortenzie – substrát

Hortenzie vyžaduje lehkou, propustnou a výživnou půdu s pH 5 - 6,5. Doporučený substrát pro pěstování hortenzií se skládá se skládá z 1 dílu rašeliny, 1 dílu jehličnaté zeminy, 1 dílu písku a 1 dílu humusu.

Zálivka

V létě má hortenzie vysoké nároky na zálivku. Kořenový bal nesmí nikdy přeschnout! Proto je vhodné namočit květináč s rostlinou jednou týdně do nádoby s vodou. Voda má být měkká, v žádném případě nesmí obsahovat vápník. Od srpna zálivku omezujeme, aby výhony do opadu listů dostatečně vyzrály a vytvořily základy budoucího květenství. V zimě se zalévá málo, jen aby kořenový bal zcela nevyschl.

Hortenzie - hnojení

Přihnojování se provádí tekutými minerálními a organickými hnojivy po zálivce. Přihnojujeme v létě a koncem zimy před začátkem květu. Po prořezání do nasazení nových výhonů nehnojíme.

Přesazování hortenzií

Řízky, které zapustily kořeny, sázíme do květináčů o průměru 8 cm, naplněných směsí zeminy z rašeliny, listovky a písku. Když se mladé rostliny rozrostou, přesazujeme je do velkých květináčů. Na jaře se rostliny ostříhají, necháme pouze pár listů, aby se vytvořily nové výhony, které budou příští rok kvést. Hortenzie se každoročně po odkvětu přesazují do čerstvé zeminy, její pH musí být kolem 5,5. Doporučený podíl zeminy se skládá z 1 dílu rašeliny, 1 dílu jehličnaté zeminy, 1 dílu písku a 1 dílu humusu.

Hortenzie - přezimování

Hortenzie přezimuje od listopadu do února v chladné,tmavé a suché místnosti s teplotou do 6 až 8°C.

Hortenzie - množení

Množí se řízky, které se berou z nekvetoucích mladých kořenových výhonů. Řízky se dvěma nebo třemi páry listů zakoření v písku za 15 až 20 dní.

Hortenzie – modré hortenzie

Modré hortenzie jsou původní růžové, aby zmodrali, musí se pěstovat v kyselé půdě nebo přidávat zálivku s roztokem kamence.

Azalka a její pěstování

Pěstování muškátů od A do Z

Pěstování fuchsií

Pěstujeme surfinie

Pěstujeme Milion bells

Bacopa ozdobí balkón i zahrádku

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies