Homebrewing – domácí vaření piva

Uvařte si doma vlastní spodně nebo svrchně kvašené pivo. V dnešním článku Vám poradíme, jak na to.

Pivo

 

V domácích podmínkách můžeme vařit 2 základní typy piva - spodně kvašený ležák plzeňského typu (při kvašení vyžaduje teplotu 9-12 °C) a také svrchně kvašené pšeničné pivo, které kvasí při pokojové teplotě.

K přípravě obou druhů piva budeme potřebovat:

-         1 větší (30 litrový) a 1 menší (15 litrový) hrnec

-         odstátou pitnou vodu (nejlépe přes noc)

-         jemné plátno

-         teploměr

-         naběračku

Důležité: Při domácím vaření piva je důležité dodržování základních hygienických pravidel. Veškeré nádoby, které přijdou do kontaktu s pivem (při přípravě, vaření i kvašení) je potřeba řádně desinfikovat zdravotně nezávadným desinfekčním přípravkem, například Savem.

Slad, chmel a kvasnice nebo předem připravené koncentráty k vaření piva?

Ze základních surovin můžeme k přípravě piva použít slad, chmel a kvasnice. To je ovšem velmi zdlouhavý proces, který se při domácím vaření ani z hlediska financí nevyplatí. Vhodnější je zakoupení předem připravených koncentrátů, které lze zakoupit v internetových obchodech. Koncentrát se vyrábí v práškové nebo medovité formě. Některé internetové obchody zaměřené na domácí vaření piva darují při zakoupení jejich produktů instruktážní DVD, kde je celý postup popsán.

Příprava domácího piva z koncentrátu - jak na to?

Příprava domácího piva z koncentrátu je poměrně jednoduchá. Stačí, když vámi vybrané pivo z koncentrátu podle návodu zahřejete, rozředíte a poté necháte kvasit. Při dodržení všech základních pravidel se můžete těšit z lahodného moku zlatavé barvy.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies