V domácích podmínkách můžeme vařit 2 základní typy piva - spodně kvašený ležák plzeňského typu (při kvašení vyžaduje teplotu 9-12 °C) a také svrchně kvašené pšeničné pivo, které kvasí při pokojové teplotě.
K přípravě obou druhů piva budeme potřebovat:
- 1 větší (30 litrový) a 1 menší (15 litrový) hrnec
- odstátou pitnou vodu (nejlépe přes noc)
- jemné plátno
- teploměr
- naběračku
Důležité: Při domácím vaření piva je důležité dodržování základních hygienických pravidel. Veškeré nádoby, které přijdou do kontaktu s pivem (při přípravě, vaření i kvašení) je potřeba řádně desinfikovat zdravotně nezávadným desinfekčním přípravkem, například Savem.
Slad, chmel a kvasnice nebo předem připravené koncentráty k vaření piva?
Ze základních surovin můžeme k přípravě piva použít slad, chmel a kvasnice. To je ovšem velmi zdlouhavý proces, který se při domácím vaření ani z hlediska financí nevyplatí. Vhodnější je zakoupení předem připravených koncentrátů, které lze zakoupit v internetových obchodech. Koncentrát se vyrábí v práškové nebo medovité formě. Některé internetové obchody zaměřené na domácí vaření piva darují při zakoupení jejich produktů instruktážní DVD, kde je celý postup popsán.
Příprava domácího piva z koncentrátu - jak na to?
Příprava domácího piva z koncentrátu je poměrně jednoduchá. Stačí, když vámi vybrané pivo z koncentrátu podle návodu zahřejete, rozředíte a poté necháte kvasit. Při dodržení všech základních pravidel se můžete těšit z lahodného moku zlatavé barvy.
Diskuze