Chovatelka.cz

Hnojení pokojových a balkónových rostlin má svá pravidla

Kateřina Řehořová

Hnojiva jsou nepostradatelnou součástí výživy rostlin. Látky obsažené v jednotlivých druzích hnojiv dodávají rostlinám potřebné vitamíny a minerály, které zajišťují jejich správný růst a vývoj.

Druhy hnojiv

Hnojiva se dělí do několika základních skupin. Zakoupit je můžeme ve formě prášku, granulí, tabletek, tyčinek a nebo v tekuté formě. Mezi základní druhy hnojiv patří následující:

Dusíkatá - jsou vhodné pro listnaté rostliny, přispívají k silnému růstu stonků, listů a stvolů. Při nadbytku dusíkatých hnojiv rostliny jsou náchylné k plísním a houbám. Fosforokyselá - urychlují růst, prodlužují kvetení rostlin, zajišťují tvorbu poupat a zdravé kořenové soustavy a tvorbu. Draselná - je vhodné pro květiny okrasné květem, přispívá k růstu rostlin, kvetení a barvy květů. Listová - vhodná pro rostliny okrasné listem. Univerzální - pro univerzální použití. Organická - posilují zeminu, snižují kyselost a zlepšují její aretaci. Je vhodné je doplnit fosforečnými hnojivy. Nadbytek organického hnojiva může způsobit spálení nebo zahubení hnojené rostliny. Mikrobiologická - jsou různé druhy fyziologických roztoků. Mají vliv na rozvoj rostliny a kvetení. Svým aktivním působením přispívají pro zlepšení vrstev zeminy. Hnojení rostlin má svá pravidla Pro hnojení pokojových rostlin jsou nejvhodnější hnojiva tekutá, tablety nebo tyčinky. Kvetoucí pokojové rostliny při tvorbě květu jsou náročné na živiny. Hnojíme je 1 x za 14 dní speciálními tekutými hnojivy pro pokojové rostliny (univerzální plná hnojiva). Balkónové a truhlíkové rostliny přihnojujeme pravidelně každý týden. S přihnojováním začneme ihned po výsadbě. Ideálním hnojením jsou tekutá hnojiva nebo malé hnojící tyčinky. Přehnojené rostliny kvetou později, nerozvitá poupata opadávají a existuje riziko poškození kořenů a listů. U kamélií v době, kdy raší poupata a u rostlin okrasných listem nepoužíváme organická hnojiva. Tato hnojiva by mohla nenávratně poškodit rostlinu. Hnůj a humus jsou velice cenné dusíkaté látky. K zalévání rostlin používáme jednu část hnoje či humusu a 10 částí vody. Rostliny čerstvě přesazené nebo koupené, hnojíme až za 2 týdny po výsadbě. Kaktusy nehnojíme organickými hnojivy. Vhodné jsou tekutá hnojiva speciálně pro kaktusy. Nehnojíme rostliny před, během a těsně po období klidu. Dále také rostliny nemocné, u kterých neznáme příčinu onemocnění a rostliny s nemocným kořenovým systémem (kořenová hniloba). Smutnice na pokojových rostlinách Herbicidy, fungicidy, pesticidy a insekticidy - co k čemu slouží? Likvidace dvouděložných plevelů 5 nejčastějších chyb při péči o pokojové rostliny

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.