Hnědé listy pokojových rostlin

Patříte mezi milovníky pokojových rostlin a bez těchto zelených krásek si svůj byt neumíte představit? Pak vás objevení hnědnoucích listů jistě děsí. Znáte to, začíná to pěkně od okraje a pomalu se hnědnutí rozšiřuje až list uschne úplně. Možná si marně lámete hlavu, která potvůrka či nemoc rostliny napadla. Ale pozor, nejčastěji jsou hnědé listy pokojových rostlin právě vaší vinou.

Pokojová kapradina

V bahně se  jim špatně žije

Hnědé listy pokojové rostliny opravdu hyzdí a člověk pak často vezme celou rostlinu a rychle se s ní rozloučí cestou do popelnice, aby ještě náhodou nenakazila i další pokojovky. Je to zbytečné, stačí hnědé listy odstranit a šetřit vodou. Opravdu je to tak, hnědnutí listu je nejčastěji způsobeno nadbytkem vody v zálivce. Rostliny pak stojí v misce plné vody a místo vzdušného substrátu si zvykají na bahnitou kaši, která je po čase cítit kyselostí. To je špatně a samozřejmě si nezvyknou.

Základem je kvalitní substrát

Pokud chcete, aby se vašim pokojovým rostlinám dařilo a byly stále zelené, je třeba dbát na kvalitní substrát a dostatek místa v květináči. Rozhodně necpěte pokojovkám do květináče hlínu ze zahrady, takto rozhodně neušetříte, s takovou půjdou všechny vaše chlouby časem do koše. Raději sáhnete do peněženky a kupte kvalitní substrát pro pokojové rostliny.

S vodou opatrně!

Se zálivkou šetřete. Není nic horšího, než když rostlina stojí půl dne v misce s vodou. Úplně jí postačí pár hodin. O četnosti a množství zálivky samozřejmě rozhoduje především druh pěstované rostliny. Na zřetel je třeba brát také pokojovou teplotu a umístění rostliny. S klesající teplotou zálivku omezujte.

Jak přesazovat pokojové rostliny?

Kromě květináčů a substrátu si nachystejte hrubý štěrk, lávové kameny nebo keramzit. Všechny zmiňované materiály vám poslouží jako velmi důležitá drenáž. Myslete na to, že by měla sahat minimálně do výšky 5 cm ode dna. S drenáží, na kterou většinou zapomínáme zabráníme hnědnutí listů celkem snadno.

V případě, že listy stále hnědnu a opadávají a to i v případě, že jste zálivku omezili, možná bude problém jinde. V takovém případě zkuste rostlinu přemístit, možná má nedostatek světla nebo ji spíše bude vyhovovat více stínu. Problém může být také v teplotě.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 12 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies