Hlíva ústřičná

Máte oslabenou imunitu organismu, zvýšený cholesterol nebo krevní tlak? Vyzkoušejte hlívu ústřičnou. Patří totiž k nejzdravějším houbám a umí si poradit s civilizačními chorobami.

hlíva ústřičná

Co je to hlíva ústřičná?

Je to dřevokazná jedlá houba, která roste v trsech na listnatých stromech nebo pařezech od října do prosince.
V dnešní době se pěstuje již uměle na slámě, kukuřičných vřetenech nebo různých dřevech. Velice snadno si ji můžete vypěstovat i v domácích podmínkách - třeba na zahradě nebo na balkóně.

Proč je zdraví prospěšná?

V klasické čínské medicíně hlíva ústřičná vždy patřila k přírodním léčebným zdrojům. Byla a je považována za zázrak a elixír mládí. Proč? Hlíva působí blahodárně na lidský organismus. Přisuzují se jí především protizánětlivé, protivirové a protirakovinné účinky. Posiluje imunitu a celkovou kondici. Její hlavní účinnou látkou jsou glukany, které v kombinaci s dalšími látkami a vitamíny (C, B, D, K, riboflavin, thiamin, niacin a další) působí příznivě u nemocných s rakovinou, kardiovaskulárními chorobami, artritidou nebo osteoporózou. Účinkuje i při fyzickém a duševním vyčerpání, působí proti chřipce, angíně nebo nachlazení. Výrazně snižuje vysoký krevní tlak a také hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Má kladné účinky při léčbě hemoroidů, křečových žil, bércových vředů nebo jaterních onemocnění.

Kulinářské využití hlívy

Hlíva ústřičná má v kuchyni velký význam. Vyniká jemnou chutí a příjemným houbovým aroma. Její masité klobouky můžeme využít do polévek, omáček, zeleninových salátů nebo zcela samostatně. Lze ji vařit, smažit, péct i zapékat. Můžete z ní připravit lahodný předkrm nebo hlavní chod, záleží na vaší fantazii. Výborné jsou třeba přírodní nebo smažené řízky. Velmi dobře se také konzervuje v různých nálevech, lze ji s úspěchem i sušit a následně používat rozmixovanou jako houbové koření. Pokud vás hlíva ústřičná zaujala, určitě ji vyzkoušejte. Nejen, že si pochutnáte, ale dodáte svému tělu zdraví prospěšné látky.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies