Hlínevka čili nektriová rakovina

Objevili jste na kůře vašich stromů drobnou krupičku oranžové barvy a nevíte si s tímto objevem rady? O co jde a jak se toho zbavit? Možná vám dnes poradíme. S největší pravděpodobností půjde o nektriovou rakovinu.

Nektriová rakovina stromů

fotobabij2.blox.plZákladní informace o hlívence

Nektriová rakovina (Nectria ssp.), tahle nemoc napadá nejčastěji ovocné stromy a okrasné dřeviny. Pokud máte zahradu v nižších oblastech, jsou vaše dřeviny téměř v bezpečí. Nektriová rakovina se totiž vyskytuje hlavně na stromech rostoucích ve vyšších oblastech.

Jak hlívenka vypadá

Na ovocných stromech nejdříve zpozorujete, že začínají postupně usychat větve. Během podzimu se v trhlinách kůry vytvoří tzv. peritecia, tedy růžové kuličky, které připomínají špendlíky. Kuličky si můžete snadno splést s vajíčky svilušek. Z těchto růžových kuliček se začnou uvolňovat výtrusy.

Šíření infekce

Nektriová rakovina se šíří po okolí díky větru, deště a hmyzu. Preventivně v zahradě odstraňujte poraněné větve, protože právě ty se velice snadno nakazí. Hlívence se moc dobře daří v zanedbaných sadech, kde se drží vysoká hadina spodní vody. Kromě ovocných stromů jsou v ohrožení také zesláblé listnaté stromy.

Důležitá je prevence

Pokud to jen trochu jde, nevysazujete ovocné stromy v rizikových oblastech. Koruny stromů provzdušňujte řezem, důležitý je správný termín. Stejně důležité je i ošetření ran a správná výživa stromů. Rozvoj infekce zkuste omezit i jarním a podzimním použitím měďnatých fungicidů.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies