Havana Brown – exotická společnice

Toto americké plemeno orientálního typu je oblíbené zejména na Západě. Vyžaduje neustálou pozornost, rádo se mazlí a hraje si. Perfektní kočka pro samotáře.

Havana brown, kočka

Původ plemene

Havana nebo také havana brown je plemeno pocházející z Velké Británie a USA. Původně byla vyšlechtěna hnědá kočka siamského typu a byla pojmenována jako havana, podle známého doutníku. Poté, co bylo plemeno z Británie dovezeno do USA, se ještě křížila s ruskými modrými a čokoládovými siamskými kočkami, až vznikla současná podoba havajské hnědé.

Jak vypadá havajská hnědá

Havana je středně velká kočka, váží 3 – 4 kg. Tělo je hezky osvalené, zadní nohy jsou viditelně delší než přední. Hlava má trojúhelníkový tvar, je podlouhlá, s ostře řezanými rysy kolem čenichu. Uši jsou v základu široké, sbíhají se do zakulacené špičky. Oči oválného až mandlového tvaru působí ostražitým dojmem.

Srst a péče o ni

Pro kočku plemene havana brown je typická sytě hnědá barva, někdy mírně do červena. Koťata bývají žíhaná, v dospělosti ale žíhání mizí. Někdy se objevuje i zbarvení lila, pochází od ruské modré. Srst je krátká a lesklá, téměř bez podsady.

Srst havany stačí jednou týdně vykartáčovat. Lesk udržujte otíráním semišovým hadrem.

Havana a její charakter

vyžaduje neustálou pozornost a je nerada sama, hodí se proto pro ty, kteří tráví většinu času doma. Na svého páníčka nedá dopustit, snadno se na vás upne. Pokud jí nemůžete věnovat dostatek času, pořiďte jí kočičí kamarádku.

Vychází dobře i s dětmi a se psy a velmi ráda se mazlí. Z her má nejraději tu na schovávanou, nepohrdne ani šplhadlem nebo škrabadlem. Je neobyčejně hbitá.

Sehnat v ČR kočku tohoto plemene není snadné – rozšířená je spíše v USA, v Evropě se vyskytuje jen zřídka.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies