Harmonie? Feng-šuej - I. díl

Máte pocit, že vám ubývá energie, že váš byt není přesně to pravé ořechové? Hromadí se u vás doma spousta nepotřebných věcí? Vyzkoušejte prastarou filozofii z východu, feng – šuej. Jistě jste se s tímto pojmem už setkali, ale pojďme se mu více podívat na zoubek.

Bydlení ve stylu Feng-šuej

Feng – šuej - až z Dálného východu

Ano, feng – šuej je učení, které do našich domovů zamířilo až z Dálného východu. Jde o starou čínskou nauku o harmonickém soužití člověka s okolním světem. Podle tohoto čínského učení je naše myšlení, zdraví, emoce a úspěchy ovlivňovány vším, co nás obklopuje, tedy i místem, kde žijeme. A vůbec všechna učení a filozofie z Dálného východu to s námi myslí velice dobře. Škoda, že spousta lidí na to ještě nepřišlo, přitom zpříjemnit si život pomocí těchto metod je celkem jednoduché.

Harmonie prostředí

Udělejme si kolem sebe příjemné prostředí, navoďte díky feng – šuej domácí pohodu plnou optimizmu a bezpečí. Pak se budete cítit příjemně a budete se domů rádi vracet. Filozofie tohoto prastarého umění tvrdí, že duševní a fyzickou rovnováhu každého z nás ovlivňují jiné osoby, prostředí, místo kde žijeme, ale také věci a předměty, které jsme si domů pořídili.

Energie Čchi

Všechno okolo nás sestává z proudící energie čchi. Tato energie spojuje všechno živé a neživé. Čchi proudí z venku dovnitř a také zevnitř ven. A čím prochází? Úplně vším co vás napadne. Naším tělem, tělem zvířat, rostlinami, budovami i přírodou. Práce s energií čchi je základem filozofie feng – šuej.

Jing a jang

Druhým principem feng – šuej je vztah dvou proti sobě stojících jing a jang. Co symbolizují? Samozřejmě protiklady, dobré a špatné nebo klidné a živé. Jing a jang jsou obsaženy ve všem a dohromady tvoří celek. Nikdy není jen jing nebo jang. Nejlepší je, pokud jsou oba tyto principy v rovnováze, pak může energie čchi bez problémů proudit a je dosaženo cíle - harmonie.

Elementy feng – šuej

Ve feng – šuej se označují elementy dřeva, ohně, země, kovu a vody. Každý element popisuje určitý druh energie čchi, ten je pak spojen s konkrétní světovou stranou. Aby toho nebylo málo, ke každému elementu se pojí určité vlastnosti, jako je tvar, velikost, barva nebo materiál. Právě těchto pět elementů může v případě vhodné kombinace vytvořit onu harmonii.

Chcete-li vědět o feng –šuej více, můžete se těšit na pokračování. Příště se dozvíte jak s feng – šuej začít a kde ho uplatnit.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies