Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Grizzly - je opravdu tak krvežíznivý?

Grizzly, který je poddruhem známějšího medvěda hnědého, dnes žije jen na Aljašce, v Kanadě a několika národních parcích Spojených států. Svůj velmi samotářský život vede v nedostupných horách a hustých lesích.

Grizzly

Latinský název grizzlyho

Ursus arctos horribillis

Rozšíření a způsob života grizzlyho

V současné době se grizzly vyskytuje jen v Kanadě, na Aljašce a v některých rezervacích Spojených států. Největší populace grizzlyho žije v národním parku Yellowstone.

 

Ve svém životním prostředí je grizzly tím nejvyšším, který nemá přirozené nepřátele. Neobývá žádné pevně dané území, vyhýbá se ostatním příslušníkům svého druhu a do boje s jinými zvířaty se pouští jen velmi vzácně. A pokud už k boji dojde, což se stává hlavně v období rozmnožování, když matka brání svá mláďata, zpravidla vychází grizzly ze souboje jako vítěz.

 

 

Jaro a léto tráví grizzly sháněním potravy, spánkem a odpočinkem. Během podzimu spořádá obrovské množství potravy, a tak si vytvoří dostatečné zásoby tuku před zimním spánkem. Ne všichni si tuto vymoženost jako je zimní spánek mohou dovolit. Zimu však grizzly nepřespává vcelku, jen za chladného počasí upadá do jakéhosi polospánku, při kterém má mírně sníženou tělesnou teplotu. Pokud jsou slunečné dny, probudí se a vydá za potravou.

 

Grizzly – výška, hmotnost, délka života

Výška: 2 metry ve stoje
Hmotnost: 150 – 300 kilogramů
Délka života: 30 let

 

Potrava grizzlyho

 

I když má grizzly pověst krvežíznivého masožravce a patří mezi šelmy, tak žere stejně jako maso i lesní plody a ovoce, což znamená, že je jako většina medvědů všežravec.

 

Grizzly žere ořechy, řasy, lesní plody, kořínky a živočišnou potravu, jako je hmyz, ryby, mršiny a hlodavci. Velká zvířata jako jsou například soby, loví grizzly jen v případě, když potká mladé, zesláblé či raněné zvíře. Jeden sob stačí medvědici s mláďaty na 4 – 5 dní.

 

Rozmnožování grizzlyho

Medvědi grizzly se páří v červnu. Samci se začnou ucházet o samice, tiše mručí a čenichem se lehce dotýkají krku a zadní části těla samice. Březost jim trvá 180 – 250 dní a k porodu dochází v zimě v brlohu.

 

Oplozená vajíčka se zachytí v děložní stěně samice, ale vyvíjet se začnou až během podzimu, aby medvědice měla dost času se nažrat a nashromáždit zásoby potravy pro mláďata. Takovému jevu se říká latentní březost.

 

 

Mláďata grizzlyho, která jsou dlouhá asi 20 centimetrů, jsou slepá, bezzubá skoro holá,  vážící jen 450 – 650 gramů. Během několika prvních měsíců zůstávají v bezpečí brlohu, pijí mléko matky a zahřívají se jejím teplým tělem.

 

Ochrana grizzlyho

Medvěd grizzly žil v dřívějších letech v celé Severní Americe až po Mexiko. Ovšem v důsledku lovů a ničení životního prostředí z většiny tohoto území zmizel. Od roku 1975 je medvěd grizzly chráněný.

Zajímavosti ze světa grizzlyho

I když na první pohled vypadá grizzly neohrabaně, dokáže na vzdálenost 50 – 100 metrů běžet rychlostí cválajícího koně. Díky takovéto rychlosti a hlavně bleskovému startu dostihne většinu svých obětí.

 

Podle nejnovějších údajů v Kanadě a na Aljašce žije 5000 medvědů grizzly, v USA potom méně jak 300. Pro srovnání – počátkem minulého století žilo v Severní Americe 80 000 – 100 000 medvědů grizzly.

 

 

Některé z nálezu dokazují, že první medvědi grizzly se v Evropě objevili již před 13 miliony lety.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.