Grilování - rady a tipy

V dnešní době si můžete pořídit i domácí gril, ale grilování venku - to je jiná liga. Proto se vždy těšíme na léto, až opět budeme grilovat pěkně na čerstvém vzduchu s rodinou či přáteli. Už si představujete tu pohodu a hory vynikajícího jídla a pití? Nic se tomu nevyrovná, že?

Grilovat jde snadněji a kvalitněji

 

Rady a tipy pro snadnější a kvalitnější grilování

 

  • Vše si raději nachystejte dopředu, abyste se mohli věnovat čistě jen přípravě lahodných pokrmů. Nejprve si očistěte gril. Pak si ven nanoste pití, něco malého k zakousnutí, grilovací nářadí, palivo do grilu, pečivo či jinou přílohu, marinády, zeleninu si očistěte a nakrájejte. Maso by už mělo být připraveno (naložené, nakrájené) a určitě si také nachystejte si nádobí, na které budete odkládat hotové kousky masa či jiných pochutin.
  • Pokud používáte dřevěné uhlí či speciální brikety, musíte počkat přibližně 40 minut, aby dosáhly správné výhřevnosti pro úpravu vámi zvolených surovin.
  • Suroviny byste měli pokládat na rošt až tehdy, kdy budou uhlíky jen rudě žhnout - až zhasnou plamínky. Poznáte to také podle tenké bílé vrstvy popela.
  • Jestliže jsou uhlíky příliš žhavé a vy potřebujete snížit teplotu, budete je muset prohrábnout. Tím se trochu ochladí.
  • Mleté maso a ryby nechte v lednici a vyndejte je, až je budete chtít ugrilovat. A ryby nezapomeňte před grilováním otřít, aby byly suché.
  • Ostatní kusy masa si vyndejte z lednice o několik hodin dříve, aby mělo venkovní teplotu. Pokud jej vyndáte z ledničky těsně před grilováním, musíte počítat s tím, že se bude grilovat mnohem déle.
  • Maso byste měli otáčet vždy, když se na jeho povrchu vytvoří průhledná (nezkalená) šťáva. Hotové maso poznáte podle hnědo-červené kůrky. Nikdy byste do něj neměli píchat, jinak ho připravíte o šťávu, takže se vysuší.
  • Kuřecí maso by se mělo marinovat minimálně hodinu, kdežto vepřové maso bude lepší, když ho necháte marinovat 3 - 12 hodin. Hovězí a telecí se marinuje nejdéle - až 24 hodin.

 

Jak zjistíte teplotu bez použití teploměru?

 

Zkuste přiblížit ruku k uhlíkům (asi 12 cm). Jestliže u nich vydržíte 1 či 2 vteřiny, pak mají správnou teplotu pro přípravu rybích filetů. Pokud v jejich blízkosti zvládnete vydržet 3 - 4 vteřiny, pak jsou rozpálené na střední teplotu a jsou tedy vhodné pro ryby, drůbež i kousky masa.

 

Když nad uhlíky udržíte ruku 5 - 6 vteřin, znamená to, že se uhlíky rozpálily jen mírně. Ale to je právě ta ideální teplota pro grilování větších porcí masa. Pokud vaše ruka vydrží v blízkostí uhlí 7 vteřin, mají ideální teplotu pro grilování ovoce a zeleniny. Když to bude 8 vteřin, pak si při takto nízké teplotě můžete ugrilovat cibulku a rajčata.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies