Recept na makrely na roštu ( pro 4 osoby)
4 ks menší makrely, sůl, čerstvě namletý pepř, citrón, ocet, kousek másla, olej na rošt
Makrely na roštu – postup přípravy
Makrely vykucháme, odřízneme jim hlavy, ploutve a pořádně propereme studenou vodou. Do větší mísy dáme čistou vodu a přidáme ocet. Omyté makrely do mísy namočíme a necháme stát asi 2 hodiny. Poté ryby osušíme a jejich kůži nařízneme několika příčnými řezy.
Lehce osolíme, opepříme, pokapeme šťávou z citrónu a olejem. Kořeníme i uvnitř ryby a necháme 10 minut ležet. Rošt potřeme olejem, poklademe makrelami a grilujeme z každé strany asi 6 minut. Během pečení potíráme olejem.
Velice dobrá pomůcka je drátěný držák, do kterého se ryba upevní a je s ní snadná manipulace. Hotové makrely dáme na talíř, poklademe plátky másla a podáváme se zeleninovou oblohou nebo salátem.
Recept na grilované kuře se sezamem ( pro 4 osoby)
1 větší kuře, 2 lžičky mletého zázvoru, 2 stroužky česneku, 2 lžičky sójové omáčky, 2 lžíce grilovací směsi, 2 lžíce oleje, 2 lžíce sezamových semínek
Grilované kuře se sezamem – postup přípravy
Kuře pořádně omyjeme, osušíme a naporcujeme na 8 malých kousků. Česnek oloupeme a prolisujeme, přidáme olej, pepř, grilovací koření, sójovou omáčku, zázvor a do této marinády naložíme kousky kuřete asi na 24 hodin.
Pečeme na roštu za občasného potírání zbytkem marinády. Před dokončením posypeme kousky kuřete sezamem a ještě chvíli grilujeme. Podáváme s čerstvou nakrájenou zeleninou, nebo dobrým zeleninovým salátem.
Recept na grilované banány na jehle ( pro 4 osoby)
4 ks pevných banánů, 8 lžic vaječného likéru, 1 lžíce strouhaného kokosu, 1 lžíce včelího medu, kousky různého čerstvého ovoce
Grilované banány na jehle – postup přípravy
Banány oloupeme, pokapeme vaječným likérem a necháme 10 minut uležet. Med si ohřejeme, potřeme jím banány a obalíme ve strouhaném kokosu. Nakrájíme je na 3 cm kousky a střídavě je navlékáme na grilovací jehly s hroznovým vínem, plátky pomeranče nebo mandarinky.
Mohou být i jiné kombinace ovoce podle ročního období. Grilujeme dozlatova. Nespálit. Podáváme na teplém talíři i s jehlou.
Diskuze