Grilovaná krkovička s medem
Budeme potřebovat 4 plátky vepřové krkovičky, 3 velké lžíce medu, 6 stroužků česneku, šťávu z 1 citrónu, 2 lžíce oleje, pár kapek sójové a worcestrové omáčky, po čtvrt lžičce pepře, drceného kmínu, mletého koriandru, chilli a sůl.
Omyté a jemně osušené plátky krkovičky potřeme marinádou, kterou jsme si připravili s medu, citrónové šťávy, oleje a výše uvedeného koření (od každého druhu čtvrt lžičky). Maso necháme v chladu marinovat několik hodin. Poté marinovanou krkovičku vytáhneme a položíme na rozpálený gril. Podle žáru grilujeme z každé strany cca 10 až 15 minut. Během grilování můžeme maso potírat zbylou marinádou. Krkovičku podáváme s čerstvým pečivem a nebo zeleninovým salátem.
Grilované cuketové plátky s brusinkami
Budeme potřebovat 1 velkou cuketu, 1 červenou cibuli, 100 gramů brusinkové zavařeniny, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci bílého vinného octa, petrželovou nať, citrónovou kůru, mletý pepř a sůl.
Cuketu omyjeme, osušíme a podélně nakrájíme na silné plátky. Marinádu si připravíme tak, že olivový olej smícháme s citrónovou kůrou, brusinkovou zavařeninou, vinným octem, najemno nasekanou petrželovou natí, solí a pepřem. Vzniklou směsí potřeme plátky cuket a necháme marinovat 20 minut. Cuketové plátky grilujeme z každé strany cca 3 minuty.
Grilované vepřové žebírka
Budeme potřebovat 1,5 kilogramu vepřových žebírek, 3 pomeranče, třtinový cukr, 4 lžíce sójové a 2 lžíce worcestrové omáčky, chilli, sůl a čerstvě mletý černý pepř.
Vepřová žebírka omyjeme a osušíme. Marinádu si připravíme smícháním šťávy z pomerančů se sojovou a worcesterovou omáčkou a malou lžičkou chilli. Dochutíme pepřem a solí. Marinádu přivedeme do varu a cca 1 až 2 minuty povaříme. Necháme vychladnout, poté do marinády vložíme maso a necháme v chladu marinovat alespoň 2 hodiny. Marinovaná žebírka grilujeme na rozpáleném grilu cca 10 až 15 minut z každé strany. Hotová žebírka přikryjeme alobalem a necháme dalších 10 až 15 minut v teple dojít. Podáváme s čerstvým pečivem a nebo zeleninovým salátem.
Diskuze