Gotu kola (Centella asiatica)

Jedná se o tradiční bylinku asijské medicíny a u nás ji známe spíše jako pupečník asijský. Její léčivé účinky spočívají v posílení tělesného i duševního zdraví. Zbaví vás únavy a dokonce má významný vliv na dlouhověkost.

Centella asiatica - pupečník asijský

 

Tato bylina má spoustu dalších názvů - zelené povzbuzení, živina pro mozek nebo elixír mládí. Je to popínavá rostlina, která s nachází v jihovýchodní Asii - především ji ale najdete v Indii, Srí Lance a Číně.

 

Narazit na ni můžete i v jižní Africe nebo Austrálii, ale už ne tak často. Pupečník asijský roste hlavně v bažinách, avšak dá se vypěstovat i v květináči. Pupečník roste do výšky až 50 cm a semínka či sazeničky seženete na internetu či ve větší květince.

 

Účinky

 

Pokud je vám méně než 18 let, měli byste se Pupečníku asijskému vyhnout. Také by jej neměly užívat ani těhotné ženy. Většinou se Gotu kola užívá jako tinktura nebo čaj. Gotu kola zlepšuje paměť a pomáhá posílit nervovou soustavu. Mozek se díky ní lépe prokrvuje.

 

Je to oblíbená “meditační” bylinka, která vám dodá potřebnou energii a zároveň vám přinese i uklidnění. Tato zázračná bylinka dokáže i snížit hladinu cholesterolu v krvi a také zlepšit zrak. Má protizánětlivé účinky a umí dokonce zmírnit průběh diabetu (2. typu). Pozitivně působí na psychiku a snižuje stres. Využívá se i ke zmírnění revmatismu či astmatu.

 

Jak si připravit čaj a tinkturu?

 

Čaj z Gotu kola se připravuje tak, že sušené listy pupečníku (2 lžičky) zalijete vroucí vodou (250 ml) a necháte nejméně 15 minut louhovat. Denní dávka by neměla překročit 15 g sušených listů. Tento čaj se užívá maximálně 3x za den.

 

Z Gotu kola se připravuje i tinktura. Sušené listy (130 g) tentokrát naložíte do 1 litru padesáti-procentního alkoholu. Nechte je v alkoholu louhovat alespoň 3 týdny. Každý den musíte láhev protřepat. Nakonec scedíte a můžete používat 3x za den. Jedna dávka by neměla mít víc než 15 kapek.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies