Francouzský buldoček

Francouzský buldoček je družný, veselý, hravý, sportovní a bystrý pes. Obzvlášť milý je ve styku se svými majiteli a s dětmi.

Francouzský buldoček

Z historie plemene

Jako všechny dogy pochází také francouzský buldoček pravděpodobně z Molossů z Empíru a z římského císařství. Je příbuzný s předky buldoka z Velké Británie, s alanskými středověkými psy a s velkými a malými dogami francouzskými. Francouzští buldočci, jak je dnes známe, jsou výsledkem různých křížení, která prováděli zkušení chovatelé v letech 1880 v dělnických čtvrtích Paříže. Svého času pes nosičů břemen v pařížské centrální tržnici, pes řezníků a kočích, se díky své výjimečné tělesné stavbě a povaze dokázal rychle probojovat do lepší společnosti a podmanit si svět umělců.Tak se rychle rozšiřoval. První klub pro toto plemeno byl založen v Paříži roku 1880. První plemenná kniha je datována od roku 1885 a první standard byl sestaven roce 1898.

Francouzský buldoček - povaha

Francouzský buldoček je družný, veselý, hravý, sportovní, bystrý. Obzvlášť milý je ve styku se svými majiteli a s dětmi.

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výška:

Francouzský buldoček má v kohoutku 30,5 až 31,5 centimetrů.

Váha:

Francouzský buldoček váží v rozmezí 8 až 14 kilogramů.

Srst:

Francouzský buldoček má hladkou, přiléhající, lesklou a měkkou srst. Barva srsti může být rovnoměrně plavá, žíhaná nebo nežíhaná nebo s omezenou strakatostí. Všechny odstíny plavé barvy jsou přípustné - od červené až po barvu bílé kávy.

Tělesné proporce dle standartu FCI

Tělo:

I přes svoji malou velikost silný, v každém ohledu krátký a kompaktní, podsaditý pes s krátkou srstí, krátkým tuponosým obličejem, vztyčenýma ušima a přirozeně krátkým ocasem. Musí působit dojmem živého, bystrého, velmi svalnatého zvířete, kompaktní struktury a solidní stavby kostry.

Hlava:

Hlavu má francouzský buldoček velmi silnou, širokou, čtvercového tvaru. Hlava buldočka se vyznačuje vtaženou oblastí horní čelisti a nosu.

Oči:

Oči jsou nízko posazené, poměrně velké, kulaté, tmavě zbarvené. Lemy očních víček musí být černé.

Uši:

Uši jsou střední velikost, široké v základu, na konci zaokrouhlené. Jsou posazené vysoko, ne však blízko sebe, jsou nošeny vztyčené.

Krk:

Krk je krátký, mírně klenutý, bez laloku.

Ocas:

Krátký, na zádi hluboko nasazený, přiléhající k hýždím, v nasazení široký. Přirozeně zalomený nebo zauzlený, ke konci se zužující.

Výchova štěněte

Výchova štěněte musí být důsledná, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být také založená na vzájemném respektu. Povaha psa není komplikovaná a jakmile pochopí vaše pravidla, nebude je porušovat.

Péče o srst

Péče o srst není složitá, stačí cca 1x týdně kartáčovat. Důležité je také zastřihování chloupků kolem očí a čistění kožních záhybů pod očima. Nesmíme zapomenout na pravidelné zastřihování drápků.

Pohyb je pro toto psí plemeno velmi důležitý

Snažte se zajistit tomuto psímu plemenu hodně pohybu. Toto psí plemeno je vhodné i do městských bytů. Pes se dožívá obvykle vysokého věku, nad 13 let.

Búrský buldok (Boerboel)

Alapažský čistokrevný buldok

Anglický buldog

Německý boxer

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies