Ingredience na francouzské brambory
- 1 kilogram brambor
- 250 mililitrů smetany
- 20 gramů tvrdého sýra
- 6 párků
- 1 čerstvé vejce
- 3 vařená vejce
- 2 lžíce hořčice
- 1/2 lžičky soli
- 1 špetka pepře
- 1/2 cibule
- kečup
Francouzské brambory - postup přípravy
Brambory nejprve uvařte i se slupkou, nechte je zchladnout a poté teprve slupku z brambor oloupejte. Párky nakrájejte na kostičky, cibuli nadrobno a sýr nastrouhejte na struhadle. Vařená vajíčka rozdělte kráječem. Do jedné misky smíchejte sůl, pepř, smetanu, hořčici a čerstvé vejce. Do pekáče začněte krájet brambory na kolečka v rovnoměrné vrstvě, aby nebylo vidět dno. Vrstvu brambor v pekáči posypte na kostičky nakrájenými párky (můžete místo párků použít kuřecí, krůtí nebo uzené maso). Na vrstvu párků nasypte polovinu nakrájené cibule a sýrem. Celou tuto vrstvu polijte třetinou smetanové směsi. Poté opakujte postup ještě jednou. Nahoru nakonec nakrájejte poslední vrstvu brambor a zalijte zbytkem smetanové směsi. Francouzské brambory pečeme ve středně vyhřáté troubě přibližně 30 - 40 minut, dokud brambory na povrchu mírně nezhnědnou.
Diskuze