Fotovoltaika – využití slunce trochu jinak

Slunce je od pradávna základním pilířem života na naši planetě Zemi, ale rovněž je nevyčerpatelným zdrojem energie. Přeorientujte své zájmy a každodenní činnosti v domácnosti na vlastní bio sluneční elektrárnu, která Vám ušetří v následujících letech užívání spoustu peněz.

Západ slunce

Stěžejní princip fotovoltaiky

Výroba elektrické energie solárními články má mnoho využití, od napájení kalkulaček až po energeticky samostatné horské chaty. Největší uplatnění ovšem mají k vyplnění části spotřeby rodinného domu. Elektrická výkonnost je dána celkovou plochou a účinností solárních článků. Tento princip funguje přeměnou dopadajícího slunečního záření na elektrickou energii, k čemuž dochází ve fotovoltaických článcích. Taková fotovoltaická elektrárna je zařízení, které slouží k výrobě elektrické energie 230 V. Napětí je připojené na distribuční sítě přes elektroměr, který měří vyprodukované energie. Elektrárny můžeme instalovat na střechy rodinných domů, nebo na pozemky.

Co je to?

Fotovoltaický jev byl objeven v roce 1839, ale první fotovoltaický článek byl vyroben až po 44 letech poté a měl pouze jednoprocentní účinnost oproti dnešním 16%. Během tohoto jevu dopadá sluneční záření na povrch fotovoltaického článku, přičemž dochází k emitaci elektronů. Tím vzniká stejnosměrný elektrický proud, který se užívá například k dobíjení akumulátorů nebo napájení elektrospotřebičů. Fotovoltaický článek neboli plošná polovodičová součástka, přeměňuje sluneční energii na elektřinu a k tomu zpravidla využívá křemík. Rozdíl mezi fotočlánkem a fotovoltaickým článkem je takový, že fotočlánek neumí dodávat elektrický proud.

Využití sluneční energie

Každým rokem dopadne na Zemi 20x více energie, než jsme schopni vůbec spotřebovat. Sluneční energie se využívá na výrobu elektrické energie, pro ohřev teplé užitkové vody a vytápění. Na Českou republiku připadá 1 460 hodin za rok solárního svitu bez oblačnosti, což je průměrně 1 100 kWh energie/m2. Výhodou tohoto získávání energie je, že systémy nemají mechanické pohyblivé části (např. rotor), čímž nevznikají problémy s opotřebením, údržbou a poruchami. Navíc fotovoltaické články fungují bez přídavné pohonné látky, neprodukují odpad a nevytvářejí hluk. A v neposlední řadě bereme v úvahu skládatelnost do celků o libovolném výkonu, tím jsou lehce přizpůsobitelné každé domácnosti, firmě atd.

Otázka financování 

Z hlediska krátkodobého pohledu je fotovoltaika dražší záležitostí. Jestliže máme v plánu dát si solární panely na dům a využívat je po dobu jejich celkové životnosti (30 let a více), pak je cena naopak dosti nízká. Taky je možnost využít některý z mnoha vládních programů a podpor ze stran společností. Ale nutno podotknout, že v současnosti se s fotovoltaikou roztrhl pytel a vláda nadále nehodlá poskytovat přímé dotace. Zkusit štěstí můžete např. u společnosti ČEZ, ale jen pokud se bude jednat o zajímavý projekt. Největší pravděpodobnost úspěchu mají neziskové organizace, popřípadě obce, ale jestliže chcete podnikat, s dotacemi to nejspíše bude problém. Takže nakonec z toho vyplývá, že nejvhodnější je spolehnout se sám na sebe a své možnosti.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies