Fíkovník a jeho zdraví prospěšné plody

Věděli jste, že se jedná o jednu z nejstarších rostlin pěstovaných člověkem? Může vyrůst až do výšky 10 m. Fíky se sklízejí 2x do roka, přesněji na začátku a na konci léta.

Fíkovník a jeho zdraví prospěšné plody

 

Fíkovník původně pochází z Orientu, ale lze ho vypěstovat i ve Španělsku, Portugalsku, Itálii, Řecku nebo také v Turecku a Kalifornii. Fíky si můžete vypěstovat i doma, ale záleží na odrůdě, jelikož existuje až 700 druhů. Fíky jsou plody střední velikosti, které mají krásnou fialovou barvu. Pokud v obchodech nesežente čerstvé fíky, nemusíte čekat až budou v sezóně. Můžete ochutnat i sušené fíky.

 

  • Účinky

 

Fíky jsou charakteristické tím, že se skládají především z vody a drobných semínek. Neobsahují žádné tuky a množství sacharidů se rovná přibližně čtvrtině celkové hmotnosti plodu. V případě sušených fíků si však dávejte pozor, pokud držíte dietu. U nich je to přesně naopak, protože obsahují až ¾ cukru z celkové hmotnosti.

 

Jsou také bohaté na vlákninu, draslík, vápník, vitamín B a C a obsahují i železo, hořčík a sodík. Pomáhají neutralizovat příliš kyselou stravu, pozitivně ovlivňují činnost střevní mikroflóry. Také se doporučují při redukci váhy nebo při problémech se zácpou, protože jsou považovány za přírodní laxativum.

 

Posilují nervovou soustavu, zlepšují koncentraci a výkonnost a jsou velmi účinné v boji proti únavě. Plody jsou také skvělým zdrojem vápníku, což prospívá našim kostem, a díky vysokému draslíku pomáhá snižovat vysoký krevní tlak.

 

  • Fíky v kuchyni

 

Čerstvé plody můžeme použít při přípravě marmelády či kompotu. Můžeme je vařit, grilovat, sušit či konzervovat. A navíc je můžeme přidávat jak do sladkých, tak i slaných pokrmů. Pokud je chcete konzumovat v syrovém stavu, nejprve je zbavte slupky. Z fíků si můžete připravit i čatní a také jsou ideální surovinou pro přípravu koláčů, muffinů a jiných dezertů. Jejich chuť vynikne v kombinaci se sýry, ořechy, bazalkou, olivovým olejem, parmskou šunkou nebo s medem.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies