Fialky prospívají našemu zdraví

Oživte si podzim nádhernými a chutnými fialkami. Nemůžete si je s ničím splést. A pokud si nejste jistí odrůdou, tak vás můžeme uklidnit, že všechny violky jsou jedlé. Ale většinou se sbírají jen fialky vonné.

Fialky prospívají našemu zdraví

 

Fialky voní příjemně nasládle, jako by nás vybízely k tomu, abychom je i ochutnali. Obsahují vitamín C, saponiny, flavonoidy, rutin a další látky, které prospívají našemu zdraví. Pomáhají léčit dýchací cesty, zmírňují bolesti v krku, kašel i chrapot. Jejich léčivé účinky pomáhají i při léčbě průdušek a s vylučováním hlenu.

 

Doporučuje se ji používat i v případě migrény, pokud máte chřipku či problémy s klouby. Fialky můžete použít i na vnější poranění - odřeniny, ekzémy, akné, vyrážky, psoriázu či při rakovině kůže. Fialky si dokážou poradit i s chronickým a černým kašlem, revmatismem a má i močopudné vlastnosti.

 

  • Kde a kdy si je můžete nasbírat?

 

Lze je nasbírat na jaře, ale na některých místech je můžete objevit i na konci léta na stinném místě. Hledejte především na horských svazích, pod stromy, na loukách, kolem řek a u plotů či zdí.

 

Pak si je můžete usušit a využívat i v období, kdy nekvetou. Sušte je v tenkých vrstvách na vzdušném místě a hlavně někde ve stínu. Fialky si zachovají nejen svou barvu a vůni, ale i léčivé vlastnosti. Využívá se celá rostlinka - nať, květina i samotný kořen.

 

  • Využití v kuchyni

 

Lístky fialek se i s květy přidávají do bramborové kaše, do salátů nebo se jimi zdobí chlebíčky, bagety, polévky, koláče či dorty. Můžete je posypat moučkovým cukrem. Ale není to nutné, neboť jsou už tak příjemně sladké. Seženete je i v obchodech se zdravou výživou, kde si je můžete pořídit i naložené v cukru. Jejich cena je ale docela vysoká.

 

Proč byste za to platili, když si je můžete obalit v cukru i doma? Stačí je jednoduše potřít bílkem, posypat moučkovým cukrem a nechat usušit v troubě, kterou byste však měli předehřát maximálně na 50 °C. Z květů fialek se dá připravit i osvěžující limonáda, sorbet nebo sirup. A pokud chcete, můžete si je zmrazit i do ledových kostek.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies