Banánový dort
- Dětské piškoty - 1 balení (mohou být i cukrářské)
- Banány - 5 ks
- Zakysaná smetana - 2 ks
- Cream cheese - 2 ks (Philadelphia, Cream Spread a jiné)
- Hořká čokoláda - 80 g
- Moučkový cukr - 3 lžíce
- Kvalitní kakao - 2 lžíce
Piškoty poskládejte do dortové formy (průměr 28 cm) a pak si v míse vyšlehejte cream cheese, smetanu a cukr. Vhoďte tam i čokoládu nasekanou na menší kusy. Smetanovou směs pak vložte na piškoty. Banány překrojte na půlky a položte na směs tak, aby jste ji zakryli. Stačí už jen posypat hořkým kakaem a dát vychladit do lednice - minimálně přes noc. Jestliže nemáte čas dezert vychladit, přidejte do krému želatinu. Tak vám dezert ztuhne rychleji.
Nugátový koláč
- Máslo - 125 g (rozpuštěné)
- Celozrnné sušenky - 200 g
Pro přípravu náplně budete potřebovat:
- Smetana ke šlehání - 300 ml
- Moučkový cukr - 2 lžíce
- Vanilkový extrakt - stačí jen pár kapek
- Tmavá čokoláda - 200 g (rozpuštěná)
- Kakao - k dozdobení
Tento koláč vám zabere sice více času, ale o to víc si jej pak vychutnáte. Korpus si vytvoříte tak, že si rozpustíte máslo a do něj vmícháte rozdrcené sušenky. Až se máslo dokonale promíchá se sušenkami, vmáčkněte směs do dortové formy nejen na její dno, ale i do stran. Korpus vám musí pořádně ztuhnout, proto jej dejte do lednice. V mezičase si připravte náplň. Nalijte do mísy smetanu, přisypte moučkový cukr a vanilkový extrakt. Směs vyšlehejte do pěny a pak postupně přidávejte rozpuštěnou čokoládu a pomalu šlehejte. Až se vše promíchá, nalijte ji na korpus a rovnoměrně rozetřete. Přes noc vám koláč pěkně ztuhne a před podáváním jen lehce posypejte kakaem.
Diskuze