Exotické chocholatice

Máte volné místo na záhonku a rádi byste zasadili nějakou exotiku? Zkuste Eucomis, neboli chocholatici. Vypadá úchvatně a poroste vám mnoho let.

Eucomis - chocholatice

Za exotikou nemusíme jezdit dlouhé stovky nebo tisíce kilometrů, často stačí jen pořídit nějaký předmět či rostlinu, které nám naše vysněná místa budou připomínat. A právě takovou rostlinou je i Eucomis – chocholatice, nádherná a neobvyklá cibulovina, jejíž květenství tak trochu připomíná podlouhlý ananas.

Jihoafrická kráska

Eucomis- chocholatice pochází z Afriky a nachází se zejména na jihu či jihovýchodě tohoto kontinentu v okolí řek nebo v lesích. Existuje přibližně dvanáct různých druhů a obvykle dorůstá padesáti až sedmdesáti centimetrů. Chocholatice nemá ráda sucho, je proto třeba ji dopřát vydatnou zálivku a také dobře propustnou půdu. Zároveň je nutné dodržet slunné stanoviště, neboť vyžaduje slunce a ve stínu by se jí nedařilo dobře.

Květenství chocholatice vypadá jako velký hrozen nebo podlouhlý ananas dlouhý až třicet centimetrů a je složen z bílých či nazelenalých květů, velkých zhruba jeden a půl centimetru. Kvést začíná už v květnu a květy jí mohou vydržet téměř po celé léto.

Na podzim se Eucomis vyryje ze záhonu a cibule uloží na suché, chladné a tmavé místo, aby se mohla v březnu nebo v dubnu opět zasadit na záhon. Jakmile ji znovu zasadíme, začneme zalévat velmi opatrně, neboť by mohlo v důsledku přemokření cibule dojít k jejímu uhnívání.

Chocholatice není mrazuvzdorná, nicméně zimu by mohla přežít i na záhonu, je-li cibule dostatečně hluboko (cca 30 cm pod povrchem). V tomto případě samozřejmě nestačí pouze hloubka, ale i hustá přikrývka, na kterou můžeme použít silnou vrstvu listí nebo fólii.

Eucomis lze pěstovat i v květináčích nebo truhlících, zde je ale třeba ponechat rostlině trochu prostoru. Krček cibule by měl ze zeminy vyčnívat.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.4 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies