Eurasier - sebevědomé psí plemeno

Eurasier vznikl v roce 1960 křížením psího plemene čau-čau, samojeda a vlčího špice. Původně se eurasierovi říkalo „vlčí čau“, teprve až po roce 1973 získal svůj současný oficiální název.

Eurasier

Eurasier - povaha

Eurasier  je sebevědomý, klidný, vyrovnaný, ostražitý a pozorný pes, který nadevše miluje svou rodinu. Vůči cizím je zdrženlivý bez známek agresivity. Toto psí plemeno nemá plně vyvinutý lovecký pud, což může být výhoda, ale také překážka.

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výška:

Pes má v kohoutku 52 až 60 centimetrů, fena má v kohoutku 48 až 56 centimetrů.

Váha:

Váha psa se pohybuje v rozmezí od 23 do 32 kilogramů, váha feny se pohybuje v rozmezí od 18 do 26 kilogramů.

Srst:

Po celém těle hustá podsada a středně dlouhé, volně přiléhající pesíky. Tlama, obličej, uši a přední strana končetin jsou porostlé krátkou srstí. Ocas, zadní strana hrudních končetin (praporce) a pánevních končetin (kalhoty) jsou pokryté dlouhou srstí. Osrstění na krku je jen mírně delší než na těle, netvoří žádnou hřívu. Všechny barvy a jejich kombinace jsou povoleny, s výjimkou čistě bílé, bíle strakaté a játrové.

Tělesné proporce Eurasiera podle standartu FCI

Tělo:

Harmonicky stavěný, středně velký špicovitý pes.

Hlava:

Harmonická, ne příliš široká lebka, tvar hlavy při pohledu shora a ze strany klínovitý.

Krk:

Je střední délky, v harmonii k celkovému vzhledu, je dobře osvalen.

Oči:

Tmavé, středně velké, nejsou usazeny příliš hluboko ani nejsou vypouklé. Oční štěrbiny jsou uloženy lehce šikmo. Okraje víček jsou černě pigmentovány a těsně přiléhají.

Uši:

Jsou nasazeny zhruba na jednu šířku základny ucha od sebe, jsou středně velké a trojúhelníkovité, stojící. Špičky jsou lehce zaoblené. Špičky uší a střed odsazení čela tvoří téměř rovnostranný trojúhelník.

Ocas:

S rovným nasazením, kulatý a pevný, dobré tloušťky, zužuje se ke špičce. Je huňatě osrstěn, pokládá se kupředu přes hřbet nebo se ohýbá lehce ke straně.

Péče o srst

Péče o srst Eurasiera je velmi náročná, díky délce a hustotě srsti je potřebné časté a pravidelné rozčesávání. Pro každodenní kartáčování je vhodné použít kartáč s přírodními štětinami nebo klasický drátěný kartáč. Pravidelné kartáčování je vhodné, odstraní se tak uvolněná srst. Dále slouží ke stimulaci jejího přirozeného promašťování a k odstranění nečistot.

Výchova štěněte

Výchova štěněte probíhá většinou bez problémů, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být důsledná, ale také založená na vzájemném respektu. Povaha psa není komplikovaná a jakmile pochopí vaše pravidla, nebude je porušovat.

Pohyb je pro toto psí plemeno velmi důležitý

Snažte se zajistit tomuto psímu plemenu hodně pohybu. Pes se dožívá 12-ti až 14-ti let , ale i déle.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies