Elektrické versus plynové varné desky

Je lepší plynová a nebo elektrická varná deska? Seznamte se s výhodami a nevýhodami jednotlivých typů varných desek.

Varná deska

Plynová varná deska - výhody a nevýhody

Varné desky lze rozdělit do dvou základních kategorií - plynové a elektrické. Mezi výhody plynové varné desky bezesporu patří přesná regulace, výhřevnost a také okamžitá reakce. Lze si je vybírat podle nejrůznějších kritérií: například počtu hořáků, tvaru či materiálu desky (nerez, smalt, sklo, sklokeramika), barvy, ceny, funkcí, apod. Plynové varné desky navíc bývají vybaveny elektrickým (případně automatickým) zapalováním a pojistkou proti zhasnutí plamene. Nevýhodou je, že při jejich používání hrozí nebezpečí popálení, protože hořák není uzpůsoben, aby se sám vypnul. Navíc hoření doprovázejí výpary oxidu uhličitého, které se usazují na všechny volně stojící předměty v místnosti.

Elektrické varné desky

Elektrické varné desky se dělí na desky s litinovými plotnami, sklokeramické desky a indukční desky. Největšími výhodami jsou dostatek bezpečnostních prvků, možnost programování, časování, měření teploty a také větší variabilita. Jejich hlavními nevýhodami jsou vyšší pořizovací a provozní náklady, dlouhá doba rozehřívání plotýnky a s tím spojené ztráty energie.

Varné desky s litinovými plotýnkami

Patří mezi oblíbený typ. Litinové plotýnky pracují na principu elektrického odporu. Jejich výhodou je kromě rychlého ohřevu i vysoká bezpečnost, snadná údržba, cenová dostupnost a nápaditý design. Ovládání desek je velice rozmanité - můžeme si pořídit desku s klasickým ovládáním v podobě koleček či knoflíků, s elektronickým nebo senzorovým ovládáním, apod.

Sklokeramické desky

Jejich velkou výhodou je přizpůsobivost (dokáží se přizpůsobit každé velikosti hrnce), navíc některé šetří energii tím, že se samy zapínají a po skončení vaření se zase samy vypnou. Protože deska je dokonale rovná, odpadají také ztráty vzniklé nerovností plochy. Senzorová tlačítka umožňují ovládat varnou desku dotykem příslušné části sklokeramické plochy, deska je tedy zbavena jakýchkoli mechanických ovládacích prvků. Další užitečnou funkcí, kterou může sklokeramická deska nabízet je funkce pro udržování teploty - to oceníme zejména v případě, pokud máme připravený pokrm a čekáme s jeho podáváním. Hladká plocha desky se navíc velmi dobře čistí. Nevýhodou je dlouhá doba rozehřívání plotýnky a s tím spojené ztráty energie.

Indukční desky

Vynikají poloviční spotřebou oproti ostatním typům. Pracují na odlišném principu ohřevu - teplo není rozptylováno skrze médium do prostoru, ale zahřívá přímo dno kovové nádoby. Plocha tak zůstává stále chladná. Vaření probíhá rychleji při podstatně menší spotřebě elektrické energie. Indukční varné desky nabízí mnoho různých funkcí - od bezpečnostních dětských pojistek, časování, automatického náběhu teploty, automatického vypínání, snadného čištění až po rozpoznávání velikosti nádobí. Nevýhodou jsou vysoké pořizovací náklady a také nutnost použít pro vaření nádobí z vodivého a zmagnetizovatelného materiálu (nádobí ze smaltovaného plechu, litiny a oceli).

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies