Elegantní lilie ozdobí každou zahradu

Existuje spousta odrůd a kříženců. Můžete je pěstovat jak na zahrádce, tak i v květináčích. Lilie jsou jedny z nejvzácnějších a nejpodmanivějších květin. Některé jsou proužkované, skvrnité či jsou zdobené drobnými papilami a jiné jsou jednobarevné, ale za to v mnoha odstínech. Stačí si jen vybrat.

Lilie růžovo-bílá

 

Lilie se řadí do vytrvalých cibulovitých rostlin. Cibulky se skládají z několika, k sobě přiléhajících dužnatých šupinek. Někdy jsou kořeny umístěny na spodní části cibule, a u jiných druhů lilií rostou pod zemí lodyžní kořeny, ze kterých vzejdou nové lodyžní cibulky. Lodyžní kořeny na podzim odumřou, avšak nemusíte být smutní. Na jaře vyrostou znovu.

 

Z cibulky pak roste olistěná lodyha. Některé druhy vyrostou jen do výšky 40 cm, ale jiné i do 250 cm. Její listy jsou kopinaté a úzké. U některých druhů vyroste na lodyze až 50 květů, neboť rostou po celé délce lodyhy - odspoda až k vrcholu. Květy jsou velké přibližně 3 - 30 cm v průměru.

 

Pěstování

 

Lilie vyžadují specifické klimatické a půdní podmínky. V přírodě se tedy volně moc často nevyskytují. Pokud se rozhodnete pěstovat čisté druhy, vězte, že je to mnohem složitější než u hybridů.

 

Výsadbu byste měli provádět od září do října. Lilie, které kvetou později, můžete vysázet i na jaře. Cibulky sázejte do takové hloubky, aby mezi špičkou cibule a povrchem půdy byla stejná vzdálenost jako je výška cibule. Před mrazíky je musíte chránit. Postačí k tomu osmicentimetrová vrstva mulče.

 

Měli byste je zasadit na slunné či polostinné místo. A co se půdy týče, lilie vám budou prospívat v neutrální až mírně kyselé půdě. Půda by měla být vzdušná a výživná. Ideální směs obsahuje zahradní zeminu, kompost, rašelinu a písek. Nějaké druhy navíc vyžadují, aby půda byla vápenitá. Další věcí, kterou byste měli ohlídat je, aby byl substrát dobře propustný. Lilie musíte také pravidelně a dostatečně zalévat. Ale dejte si pozor na přemokření, které jim škodí.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies