Dýňové recepty

Říjen by se dal označit jako měsíc dýní a tykví. Jdou v každé zahradě a každém obchodě se zeleninou. Těšíte se také z velké úrody? Ale co si s nadílkou dýní počít? Můžete obdarovat sousedy a nebo dýně postupně zužitkovat a pochutnat si na oranžových dobrotách plných zdraví prospěšných látek. 

Koš s dýněmi

Pečená dýně

Skvělá varianta. Vyměňte dýni za brambory. Nejlepší bude dýně hokkaido, nemusíte ji loupat, stačí jen odstranit semínka. Rozhodně bude příloha také dříve hotová, než pečené brambory. Jak na to? Je to opravdu snadné. Dýni nakrájejte i se slupkou na kostičky, posolte ji, pokapejte olivovým olejem a máte hotovo. Někomu bude lépe chutnat, když ji potře lisovaným česnekem nebo přidá bylinky. Zkuste šalvěj nebo tymián. Při teplotě 200 °C bude za 25 minut hotovo.

Dýňová polévka se slaninou

Variant jak uvařit dýňovou polévku je několik, všichni jistě známe dýňovou polévku se smetanou. Co postup trochu obměnit a přidat chutnou slaninu a zaexperimentovat s bylinkami či kořením? Na dvou lžících másla opečte na drobno nakrájenou cibulku, přidejte nakrájený stroužek česneku, tři nakrájené brambory a nakrájenou dýni. Po chvilce restování vše zalijte vodou, v lepším případě vývarem a vařte do změknutí všech surovin. Po změknutí přidejte pepř, šalvěj, muškátový oříšek a dvě lžičky sušeného zázvoru, zalijte smetanou a rozmixujte. Nakonec přidejte plátky, krásně  opečené, voňavé slaniny.

Dýňové noky

Další dobrý tip, jak pracovat s dýní v kuchyni. Dýňové noky můžete použít jako přílohu nebo je třeba zapékat se špenátem, s kuřecím masem nebo se smetanou. Dýni bude potřeba prvně upéct a zbavit slupky. Až bude dýně měkká, rozmačkejte ji, dejte do hrnce a zalijte horkým vývarem nebo vodou. Postupně začněte přisypávat hladkou mouku a míchejte dokud se hmota nepřestane lepit. Až bude hmota na noky tak akorát vyjměte ji  a na pomoučené ploše tvarujte noky. Pak už stačí noky jen vložit do vroucí vody a vařit dokud nevyplavou.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 8 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies