Durman neboli andělské trumpety

Durman (andělské trumpety) je velmi hojně rozšířenou rostlinou, která nám kvete po celé léto krásnými, barevnými a velkými zvonkovitými květy. K těmto rostlinám by neměly mít přístup malé děti, protože durmany jsou velmi jedovaté!
Durman

Durman neboli andělské trumpety

Durman neboli andělské trumpety, je velmi hojně rozšířenou rostlinou, která nám kvete po celé léto krásnými, barevnými a velkými zvonkovitými květy. K těmto rostlinám by neměly mít přístup malé děti, protože durmany jsou velmi jedovaté!

Durman - umístění

Nejlépe se rostlinám daří na teplém, slunečném místě. Přes léto mohou být durmany na balkóně či terase. Durmany umístěte tak, aby nebyly v dosahu dětí či domácích zvířat, protože durmany, tak jako všechny lilkovité rostliny jsou jedovaté.

Zálivka

Durman vyžaduje pravidelnou hnojivou zálivku, nejlépe 2 – 3 x týdně.

Hnojení durmanů

Rostliny potřebují hnojení při každé zálivce. Můžeme použít ledek amonný (3 – 7 gramů na deset litrů vody) nebo další průmyslová hnojiva s obsahem draslíku.

Kvetení

Durmany kvetou od jara do podzimu v široké škále barev. Mají bílé, zelenobílé, krémové, oranžové, lososové a měděné odstíny. Jsou známy odrůdy se žlutými, růžovými, fialovými i modrými květy. Některé mají květy jednoduché, ale existují i odrůdy durmanů plnokvěté či s květy poloplnými.

Durman - substrát

Durman můžeme pěstovat jako keř nebo stromek v těžší humózní půdě. Vhodná je směs kompostové zeminy, dobře uleželého chlévského hnoje a drcené kůry s menším podílem rašeliny a písku.

Množení durmanu

Durman mohou úspěšně pěstovat i začátečníci. Durman rozmnožujeme řízky , které jsou odebrané z dobře vyzrálých výhonů. Řízky snadno zakoření ve směsi vlhké rašeliny a písku při teplotě 25°C. Ochranný kryt z mikrotenové fólie pomůže vytvořit vhodné mikroklima a usnadní zakořenění řízků.

Přezimování

Durmany nejlépe přezimují ve světlé a chladné garáži, verandě či hale při teplotě 8 – 10°C. V tomto období omezíme zálivku na minimum. Dojde také k opadu listů. Zjara odstraníme slabé výhonky, ostatní zkrátíme na několik pupenů.

Škůdci durmanů

Durmany napadá několik druhů škůdců. Proti třásněnce provádíme postřik např. přípravkem Talstar 10 EC. Na molici skleníkovou a bavlníkovou používáme Applaud nebo Confidor, proti mšicím makovým i bavlníkovým Pirimor a na svilušku používáme např. Nissorun.

Druhy durmanů

  • Durman růžový
  • Durman bílý
  • Durman vonný
  • Durman fialový
  • Durman žlutý
  • Durman a jeho barevné variety
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 29 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies