Dřevěný zahradní nábytek - impregnace je základ

Dřevo vyžaduje určitou péči, aby si zachovalo svůj krásný vzhled a také aby vám dlouho vydrželo. A když máte něco dřevěného i venku, údržba je více než jen nutná. Počasí ovlivňuje jeho kvalitu, takže raději nic neodkládejte, jinak bude následná oprava mnohem dražší a komplikovanější.

Péče o dřevěný zahradní nábytek

 

Vhodná péče dle umístění nábytku

 

Nábytek, který je umístěn na trávu vyžaduje jinou péči než ten, který umístíte na pevný podklad. Také záleží na tom, zda jej máte kam uskladnit, když přijde zimní období. Dřevo je přírodní materiál, takže postupem času se jeho kvalita snižuje.

 

Pokud z něj tedy chcete mít radost delší dobu, věnujte mu kvalitní a dostatečnou péči. Jestli jste si pořídili dřevo, které bude v kontaktu se zemí či trávníkem, pamatujte na to, že jej musíte ošetřit impregnačními prostředky. Určitě netoužíte po tom, aby vaše dřevo napadla hniloba, plíseň či nějaký hmyz.

 

Máte na zahradě palisády, podlahové dílce či podložní latě? Tak ty vyžadují tlakovou impregnaci. To znamená, že impregnační látka musí proniknout hluboko do dřeva, aby se tím dosáhlo dlouhodobé ochrany před vlhkem. Impregnace se ze dřeva pomaleji vytrácí a tím je dřevo odolnější vůči všem povětrnostním vlivům. Kvůli impregnaci se ale dřevo může zbarvit do zelena, což se lidem samozřejmě nelíbí.

 

Proto jej natírají barvami, ale nevhodným postupem či špatnou volbou další povrchové úpravy jsou v podstatě sami proti sobě. Zmírňují pozitivní působení impregnace, takže dřevo není dostatečně chráněné. Když už se tedy rozhodnete dřevo nabarvit, volte raději lazurovací barvy a laky, které nesnižují účinky impregnace.

 

Některé barvy obsahují navíc i látky, které působí jako impregnace, takže tím “zabijete” 2 mouchy jednou ranou. Dřevo tak ochráníte i před vodou a slunečními paprsky. Doporučuje se vybírat vodou ředitelné lazury a lazury na syntetické bázi.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies