Dřevěné ploty – Jak se o něj starat a jak ho postavit?

Oplocení domu dřevěným plotem není náročné a výsledek je ve většině případů skvělý – dřevěný plot tvoří přirozený předěl mezi domovem a okolím a pro svoji přírodní povahu působí příjemně, nenápadně a útulně. Jak postavit dřevěný plot, jak se o něj starat a jaké jsou jeho plusy a mínusy? Čtěte dál!

Dřevěný plot

Postavit si kolem domu dřevěný plot je jednoduché a efektní – dřevěné ploty prostě a jednoduše vypadají dobře. Dřevěné latě můžete kombinovat s dřevěnými sloupky i ocelovými sloupky nebo je zasadit do zděných sloupů. Velká variabilita při výstavbě dřevěného plotu i při jejich povrchové úpravě je jeden z nejdůležitějších argumentů, proč zvolit tento typ plotu.

Dřevěné ploty: VÝHODY a NEVÝHODY

• dřevěné ploty můžete natřít libovolnou barvou

• dřevěné ploty působí lehce, přirozeně a nenásilně oddělí váš pozemek od okolí

• Dřevěné ploty je nutné pravidelně ošetřovat a natírat

• Životnost dřevěných plotů je nižší než životnost jiných plotů

• Dřevěné ploty lze variabilně kombinovat se zděnými ploty

Jak postavit dřevěný plot? Výstavba plotu od A do Z

Nejrychleji a profesionálně vám dřevěný plot postaví specializovaná firma. Pokud ale máte dost času a chcete si postavit dřevěný plot vlastními silami, připravili jsme pro vás návod, jak postavit dřevěný plot. Než začnete stavět, je nutné si uvědomit, že dřevěný plot by neměl být vyšší než člověk – výška by neměla přesahovat 2 metry.

• Nejprve zasaďte krajní sloupky a spojte je provázkem.

• Další sloupky dle toho rozmístěte s pravidelnými rozestupy (ideálně 2, 2,5 nebo 3 m)

• Sloupky buď zatlučte do země, nebo (pokud plánujete těžký plot) pro ně vybudujte        základy do hloubky asi 80 cm. Ty z jedné čtvrtiny zalijte betonem a do něj vsaďte sloupky,    zbytek zasypejte hlínou a ještě jednou vrstvou betonu.

• Mezi připravené sloupky vsaďte rámy s dřevěnými lamelami.

Péče o dřevěný plot: Impregnujte, natírejte a kontrolujte

Aby vám váš dřevěný plot dlouho vydržel pěkný, je nutné se o něj starat. Pokud na to nemáte čas nebo se o plot už nechcete dále starat, zvolte raději jiný typ plotu, třeba betonový plot nebo plastový plot. Dřevěné ploty je nutné ihned po výstavbě napustit přípravky proti plísním a impregnací proti vlhkosti.

Nátěry, které se nanášejí v několika vrstvách, by se měly opakovat jednou za 3 roky. Ideální interval ale závisí i na tom, kde váš plot stojí (dřevěným plotům nesvědčí stín, neboť tam snáze bují plísně a houby), jestli jsou laťky seříznuty do špičky (tak lépe stéká voda), nebo jestli v blízkosti plotu rostou stromy (z nich na plot může snáze přejít hmyz či plíseň).

 

Autor: Viola Kratochvílová


Chcete na zahradu ty nejlepší dřevěné ploty? Hledejte odborníka na ploty!

Související články

Betonové ploty - inspirace

Jak správně natřít plot

Ploty a plůtky - nové trendy

Ploty - jaký plot si vybrat?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies