Dřevěné bydlení

Domácnost, která je tvořena z přírodních materiálů, bývá velice útulná. Pozor ale na to, abyste to s tou přírodou nepřehnali. Kombinace některých druhů dřevin totiž může působit chaoticky.

Obývací pokoj v dřevěném domě

Nábytek a různé doplňky ze dřeva se v domácnostech používá od nepaměti. Naši předkové téměř žádný jiný materiál nepoužívali, neboť pouze dřevo bylo dostupné vždy a každému, bylo tvárné a dobře se s ním pracovalo. Ve dvacátém století ho ale vytěsnily lisované náhražky, které už se dřevem neměly téměř nic společného. Nicméně po několika dlouhých desetiletích se dřevo navrací zpět a to v celé své kráse. Staví se z něj domy a místo dřevotřískového nábytku si mnoho z nás pořizuje nábytek z masivu, případně zakomponuje do svého bydlení další dřevěné prvky.


Nic se ale nemá přehánět a i s krásným a hřejivým dřevem, které vytváří nenapodobitelnou útulnost v každé domácnosti, se můžeme trefit vedle. Pravděpodobně nejhorší faux pas nastane ve chvíli, kdy zvolíme do jedné místnosti více než dva nebo maximálně tři různé druhy dřeva s odlišným dekorem. Mějme na paměti, že se nepočítá pouze nábytek jako takový, ale také dveře či rámy (jsou-li dřevěné), podlaha nebo garnýže. Když nastane situace, že se nám má sejít více druhů dřevěných prvků, snažme se je sladit alespoň barevně, tedy ve stejném barevném tónu.


Ta správná kombinace dřevěných prvků a nábytku je velice důležitá, ale zamyšlení nad barvami ostatních částí místnosti je rovněž nevyhnutelné. Barvy podlahy, stěn a nábytku by v žádném případě neměly splývat. Pokoj by vypadal dost fádně a nudně. Než tedy dojdeme ke konečným úpravám místnosti, měli bychom si zvolit, která její část bude dominantní, zda to bude nábytek, podlaha nebo stěny. Pokud ale investujeme vyšší částku do nábytku, pak to zřejmě bude nábytek, který má v místnosti vyniknout. Dejte si záležet na kontrastu. Má-li nábytek světlou barvu, stěny za ním by měly být tmavé a naopak. Pěkně ale může působit kombinace bílé barvy a dřeva, vypadá elegantně a je moderní.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies