Doplňte tělu vlákninu

Strava obsahující dostatečné množství vlákniny je důležitou součástí naší stravy. Je vhodná nejen pro léčbu obezity či nadváhy, ale také slouží jako prevence proti onemocnění srdce, cév i cukrovky. Bohužel se na tuto důležitou látku, která podporuje zdraví našeho organismu, často zapomíná.

snídaně

Co je vláknina?

Pokud se zajímáte o zdravý životní styl, tak jste jistě tento pojem měli již tu čest poznat. Pro připomenutí, jde o těžko stravitelné části rostlin, které snadno nasytí a s pozitivními účinky. Vláknina slouží jako zdroj energie, podporuje vstřebávání vody a správnou funkcí tlustého střeva se sliznicí.

Která vláknina je ta zdravá?

Vláknina se dělí na dva základní typy, rozpustná a nerozpustná, přičemž obě varianty jsou pro náš organismus důležité.

 

Rozpustná vláknina má schopnost na sebe vázat vodu. Následným bobtnáním zvětšuje svůj objem, přičemž způsobuje pocit sytosti. Reguluje trávení tuků i sacharidů. Ve výsledku slouží jako zdroj energie.

 

Nerozpustná vláknina naopak neslouží jako zdroj energie. V trávicím traktu zvětšuje svůj objem až ve střevech. Dochází tak k naředění odpadních látek pro jejich rychlejší vyloučení z těla. Nerozpustná vláknina se díky tomu může nazývat "kartáč střev".

V čem jí najdeme?

Mimo ovoce a zeleniny najdeme vlákninu v mnohých luštěninách, na které často ve své stravě zapomínáme. Konkrétně mezi tyto potraviny patří neloupaná rýže, pohanka, celozrnné výrobky, semínka, ovesné vločky, ořechy, mandle, kořenová zelenina, celer, květák, cuketa, čočka, zelený hrách či fazole. Na vlákninu jsou bohaté i některé ovocné džusy.

Jaké je správné množství?

Denně by měl dospělý jedinec zkonzumovat 20 - 35 g vlákniny. U dítěte je množství vypočítáno podle jeho věku + 5 g vlákniny (pětileté dítě by tedy mělo sníst 10 g vlákniny denně). Bohužel se dává větší přednost živočišné potravě před tou rostlinnou a proto u většiny lidské populace vláknina nedosahuje ani polovinu denní dávky.

 

Ať už chcete sami něco se svým stravováním dělat nebo jde o zdravotní důvody, začněte konzumovat více plodin bohatých na vlákninu a nezapomínejte na luštěniny.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies