Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Domácí výroba selské paštiky

Jen málo věcí je lahodnějších než pravá domácí selská paštika se sklenkou vína. Paštiky představují jednoduché a přitom skvělé pohoštění vašich návštěv. Selská paštika není nákladná a občas můžete zhřešit a dopřát si i něco v rozporu se zdravou výživou.

Středomořská kuchyně

Co budeme potřebovat k přípravě selské paštiky - suroviny

  • 500 g vepřového bůčku
  • 500 g vepřové kýty, panenky nebo ramínka
  • 500 g telecích jater
  • 150 g slaniny
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • 1 lžičku utlučeného jalovce
  • 1/2 lžičky čerstvě utlučeného černého pepře
  • 1 lžíci tymiánu
  • 2 lžičky soli
  • 100 g vypeckovaných sušených švestek naložených na 2 hodiny v 5 lžičkách teplé brandy
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 2 lžíce brandy
  • 2 kousky vepřové bránice nebo 500 g slaniny bez kůže
  • 6 tenkých plátků citronu nebo pomeranče
  • 4 až 6 bobkových listů
  • 500 až 750 g vepřového sádla

Selská paštika - postup přípravy

Vepřové maso, játra a slaninu jemně rozemelte. Přidejte česnek, bylinky a koření, bílé víno a brandy a dobře promíchejte. Přiklopte pokličkou a nechejte 3 až 4 hodiny chladit, aby se příchuti plně rozvinuly. Terinku vyložte vepřovou bránicí nebo plátky slaniny a nechejte přes okraje přečnívat nejméně dva a půl centimetru. Plátky slaniny předem naklepte tupou hranou čepele nože. Naplňte masovou směsí, přitlačte, aby nevznikly vzduchové kapsy a uhlaďte. Bránici nebo slaninu nahoře přeložte a dobře zabalte.

 

Navrch dejte plátky citronu nebo pomeranče a bobkový list. Přiklopte víkem nebo zabalte alobalem. Terinku dejte do pekáče s vodou, která by měla dosahovat do poloviny nádoby a vařte v troubě asi 2 hodiny. Paštika se musí srazit od okrajů terinky a „plavat” ve vlastní šťávě.

Paštiku nechejte vychladnout v lednici

Paštiku nechejte vychladnout a zatižte (kousek tvrdého kartonu obaleného alobalem) a na noc dejte do chladničky. Odstraňte citron/pomeranč a bobkový list, nahřátým nožem uvolněte paštiku od stěn terinky a opatrně vyklopte. Papírovým ubrouskem setřete rosol. Na dno terinky nalijte asi centimetr rozpuštěného vepřového sádla, nechejte usadit, vložte paštiku a zalijte zbylým sádlem. Tuková vrstva musí paštiku přikrývat asi 1 cm. Dejte do chladničky a nechejte zrát minimálně 2 dny.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2018 Railsformers s.r.o.