Domácí povidla

Pokud ještě nevíte, co si s tou velkou úrodou počít, určitě nezapomeňte na domácí povidla. Vždyť bez nich se při přípravě výborných koláčů, vdolků a buchet prostě neobejdete.

švetsky

Nejlepší povidla si připravíte z tuzemských švestek. Příprava nebude trvat déle než 2 hodiny. Měli byste použít zralé švestky, které jste právě utrhli ze stromu. Ty otlučené, co spadly na zem, raději nepoužívejte. Pamatujte, že čím zralejší švestky použijete, tím budou povidla chutnější.

 

Na tradiční povidla budete potřebovat tyto suroviny:

  • Švestky - 2 kg
  • Ocet - 2 lžíce
  • Krupicový cukr - 500 g
  • Mletá skořice - ½ lžičky
  • Celá skořice - 2 svitky
  • Hřebíček - 3 ks (tlučené)
  • Rum - 4 lžíce (tuzemák)


Nejprve si předehřejte troubu na 220 °C. Budete potřebovat litinový hrnec, který lze využít i při přípravě pokrmů v troubě. Švestky si opláchněte a zbavte je pecek. Vhoďte je do hrnce spolu s octem. Díky octu budou mít vaše povidla krásnou švestkovou barvu a také tím prodloužíte jejich trvanlivost.


Švestky dejte do trouby a nechte je péct 20 - 25 minut. Poté k nim nasypte cukr, ale nemíchejte. Hrnec dejte zpět do trouby na dalších 15 minut. Následně je zalijte rumem a až nyní promíchejte.


Hotová povidla poznáte tak, že trochu povidel kápnete na studený talířek a jestliže ztuhnou, máte vyhráno. Pak můžete vyjmout celou skořici a povidla začít plnit do sklenic, dokud jsou ještě horká. Nezapomeňte dbát na suché a čisté sklenice, které vždy plňte až po okraj.


Nakonec je důkladně uzavřete, otočte víčkem dolů a nechte vychladnout. Takhle vám vydrží po celý rok, tedy pokud je dřív nesníte.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 11 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies