Při přípravě domácího ochuceného másla si nejprve vyndejte z ledničky máslo a nechte ho chvíli odpočinout při pokojové teplotě, aby se s ním lépe pracovalo. To platí pro všechny recepty.
Bazalkové máslo (2 - 3 porce)
- Máslo - 125 g
- Bazalka - 1 větší hrst listů
- Sůl - 1 špetka
- Česnek - 1 stroužek
Natrhejte a opláchněte bazalkové listy, jemně je osušte, prolisujte česnek a spolu s ostatními surovinami je rozmixujte na jemnou kaši. Máslo vám v ledničce vydrží i několik dní. Pokud máte rádi bazalku, klidně si tam přidejte větší množství.
Petrželové máslo (3 porce)
- Máslo - 150 g
- Česnek - 1 stroužek (prolisovaný)
- Petrželka - 2 lžíce (jemně nasekaná)
- Sůl - ½ lžičky
Všechny suroviny důkladně promíchejte a vzniklé máslo pak dejte vychladit do lednice. Pokud chcete máslo podávat stylově, zkuste jej dát do pergamenového papíru či do alobalu a zatočit tak, aby připomínalo klobásky.
Česnekové máslo
- Česnek - 12 stroužků
- Máslo - 250 g
- Sůl a mletý pepř - na dochucení
Jakmile bude máslo dostatečně změklé, přidejte do něj prolisovaný česnek, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte a uložte do uzavíratelné, nejlépe plastové misky a dejte do lednice. Pro vylepšení chuti můžete do česnekového másla přidat trochu petrželky či medvědího česneku. Malé množství citronové šťávy a kůry může pozvednout česnekové máslo na vyšší úroveň.
Máslo s chilli papričkami
- Máslo - 200 g
- Sůl - ½ lžičky
- Uzená paprika - ½ lžičky
- Chilli papričky - ½ lžičky (sušené)
- Česnek - ½ lžičky (sušený)
Opět všechno promíchejte a uložte máslo do sklenice. Nejlépe do takové, kterou lze pevně zašroubovat. Jeho chuť báječně doplní sendviče s kachním či vepřovým masem, ale hodí se i k sýrům.
Diskuze