Domácí marmelády a džemy jsou k nezaplacení

Jak nejlépe zpracovat ovoce ze své zahrádky? Není nic lepšího, než si z něj vyrobit vynikající domácí marmeládu. Nejsou náročné na přípravu a jsou mnohem zdravější než ty z obchodu. Tak s chutí do práce.

Domácí marmeláda - k nezaplacení

 

Rybízová marmeláda

 

  • Černý rybíz - 1 kg
  • Cukr krupice - 700 g
  • Meduňka - několik lístků

 

Rybíz nejdřív zbavte všech stopek a lístků, pořádně ho propláchněte ve vodě a vhoďte do mixéru. Rozmixovanou směs dejte do hrnce a přidejte k ní meduňkové listy a cukr. Želírovací prostředky nejsou nutné, neboť se v rybízu nachází dostatečné množství pektinu. Směs nechte vařit asi 1 hodinu za občasného míchání.

 

Nemusíte se bát, že marmeláda bude příliš kyselá. Na rozdíl od červeného rybízu je černý rybíz mnohem sladší, proto není potřeba tolik cukru. Zatímco se nám marmeláda vaří, nachystejte si sklenice, do kterých pak hotovou a ještě horkou směs nalijete do sklenic. Nezapomeňte dobře zatáhnout víčka a otočit dnem vzhůru. Takto je nechte odpočívat 24 hodin.

 

 

Švestkovo-ořechový džem

 

  • Švestky - 1 kg
  • Želírovací cukr 2:1 - 500 g
  • Pomeranč - 2 ks (malé)
  • Vlašské ořechy - 100 g
  • Tmavý rum - 75 ml

 

Švestky nakrájejte na větší kostky a pomeranče také, jen je nejprve oloupejte. Zbavte je i té jemné slupky, jinak vám džem zhořkne. Vhoďte je do hrnce a spolu s cukrem pořádně promíchejte. Přiklopte hrnec víkem, aby ovoce pustilo dostatek šťávy. Pak ho v hrnci nechte odpočívat minimálně 3 hodiny.

 

Nyní si směs rozmixujte a dejte ji asi na hodinu vařit. Vařte ji tak dlouho, dokud vám směs pěkně nezhoustne. Jak poznáte hotovou směs? Když na dně hrnce projedete vařečkou, měla by se vám vytvořit cestička. Podle toho poznáte, že máte hotovo. Než do směsi vlijete alkohol a nasypete rozdrcené ořechy, počkejte, až zcela vychladne. Pak džem nalijte do sklenic, pečlivě uzavřete a vložte do hrnce s vodou (asi 3 cm), aby se převařily.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies