Domácí lékárna na zahrádce

Máte doma zahrádku a ještě na ni nemáte léčivé bylinky? To děláte velkou chybu! Jeden menší záhonek postačí a není nic lepšího, než si sáhnut do vlastní zahrádky pro své bylinky.

Echinacea

Tipy kam a jak bylinky vysadit

Důležité je vybrat správné místo v závětří. To můžete vytvořit tak, že před bylinky vysadíte větší rostlinky. Dejte ale pozor, aby příliš nestínily. Nejlepší uspořádání pro více různých bylinek jsou spirálové skalky nebo esovité a trojúhelníkové záhony. Umožní vám to seskupit k sobě bylinky s podobnými nároky na půdu a zavlažování.


Některé bylinky odpuzují škůdce a tak je můžete vysadit klidně i okolo zeleniny. Na bylinky rozhodně nikdy nepoužívejte chemické postřiky. Většinou postačí na jaře přihnojit kompostem. Sklízejte je vždy před polednem, protože v té době si zachovají nejvíce esenciálních olejů. Jednoletky zasazujte vždy na jiné místo, aby mohly z půdy čerpat dostatek živin.

Echinacea purpurea

Třapatka nachová je bylinka s mnoha léčivými účinky. Říká se, že už i indiáni ji využívalo pro léčebné účely. Například při bolesti v krku, kašli, zubů a nebo dokonce i při uštknutí hadem. My ji dnes využíváme především pro zlepšení imunity.

 

Semínka na sazeničky se vysazují v březnu. Za dva měsíce se rostlinky mohou zasadit do prosluněné, vyživené a odlehčené půdy.

Fenykl Obecný

Fenykl

Užívá se při trávicích potížích, proti nadýmání, zlepšení trávení, proti křečím v žaludku a střevech. Přidává se do kojících čajů, neboť zvyšuje tvorbu mateřského mléka. Dále se používá při kašli a  podporuje vykašlávaní hlenů.

 

Fenykl vyžaduje prosluněné místo, nevysychavou půdu a časté zalévání. Neprospívá mu přímé hnojení.

Levandule lékařská

Levandule

Levandule má široké léčivé účinky, pomáhá při migrénách, nespavosti, slabosti, astma, chřipce, nachlazení a má také protizánětlivé účinky. Je vhodná na kožní, žaludeční, žlučníkové a jaterní potíže. Uklidní také vaši psychiku a zklidní nervový systém.

 

Pro její pěstování budete potřebovat prosluněné místo s dobře propustnou písčitou půdou. Vystačí si i s chudší půdou.

Mateřídouška obecná

mateřídouška

Její všestranné využití oceníte například při chřipce, kašli, chudokrevnosti nebo při zácpě.

 

Mateřídoušku můžete pěstovat na slunném místě s lehkou, suchou, alkalickou půdou.

Meduňka lékařská

Meduňka lékařská

Má vynikající zklidňující účinky a tak není nic lepšího, než si dát po náročném dni meduňkový čaj.

 

Meduňka vyžaduje dostatek místa, neboť se podobně jako máta ráda rozpíná. Uchytí se na slunci i v polostínu. Půda by měla být písčitohlinitá, dobře propustná a bohatá na živiny.

Rozmarýn lékařský

Rozmarýn

Rozmarýn celkově posiluje organismus. Pomáhá při nespavosti, neklidu a nervovém vyčerpání. Je vhodný jako prevence rakoviny a proti kardiovaskulárním chorobám. Upravuje menstruační periodu a pomáhá při gynekologických potížích.

 

Ve starověku jej lidé považovali za symbol lásky, manželství, smrti i nepomíjivosti.

 

Rozmarýnu se bude dařit na slunném místě s humózní, vápenatou půdou. Čím více bude půda alkalická, tím více bude vonět. Nemá rád přehnané zalévání.

Šalvěj lékařská

Šalvěj

Šalvěj má podobně jako levandule protizánětivé účinky. Pomůže vám při zánětu dásní (paradentóze), zubů, mandlí a hrtanu. Dále vám může pomoci při křečích, nadýmání, zahlenění nebo při poruše střev.

 

Postačí ji chudší hlinitá, písčitá až kamenitá půda. Dařit se jí bude na suchém slunném místě.

Heřmánek pravý

Heřmánek

Heřmánek má velké využití v lékařství i kosmetice. Používá se při nachlazení, hojení ran, menstruačních poruchách, žaludečních i kožních potížích. Zklidňuje akné a jiné podráždění kůže. Dezinfikuje rány a také se využívá jako kloktadlo při zánětech dutiny ústní.

 

Je to nenáročná rostlinka a daří se ji na slunném místě, s propustnou, lehkou půdou s dostatkem humusu a vápna. Naopak dařit je ji nebude na vlhkém, chladném a temném místě.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.9 Počet: 12 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies